Mesajele care pot apărea la TV la filmele de pe vremea lui Ceaușescu. CNA, propunere incredibilă
Consiliul Național al Audiovizualului vrea să transmită telespectatorilor că perioada comunistă nu era așa de roz pe cât se arată în filme. Așadar, CNA vrea să facă o recomandare televiziunilor, prin care să transmită românilor câteva informații despre filmele românești înainte de 1989.
Ce mesaje pot apărea înainte de filmele românești făcute înainte de 89
CNA a trimis televiziunilor o recomandare cu privire la modul în care să difuzeze filmele românești de dinainte de Revoluție, așa încât telespectatorii să fie conștienți că în acele vremuri, orice producție cinematografică era cenzurată, scrie paginademedia.
CNA propune pentru asta, două opțiune pentru difuzarea filmelor. Fie se organizează o dezbatere înaintea filmului, cu invitați care să cunoască producțiile cinematografice, fie o altă variantă. La începutul difuzării filmului, să scrie pe ecran următorul lucru: „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”.
CNA a făcut o astfel de recomandare, însă televiziunile nu sunt obligate să facă aceste precizări.
CNA a venit cu această recomandare după ce în luna decembrie, un senator USR a venit cu o propunere asemănătoare.
De altfel, recomandarea vine ca un răspuns la propunerea de modificare a Legii Audiovizualului.
Noi am avut pe masă un proiect al USR, care îşi propunea să facă puţină lumină în domeniul filmelor făcute înainte de 89, marcând un C, de la Cenzură, filmele respective.
Noi am considerat formula fiind uşor excesivă şi am dat un aviz cu observaţii şi mai departe ne-am propus să venim şi noi cu o soluţie”, a spus Răsvan Popescu, membru CNA.
De ce s-a venit cu o astfel de recomandare
Recomandarea e făcută mai ales tinerilor care „nu ştiu cum e să trăieşti într-o ţară fără libertatea de exprimare, în care cenzura şi propaganda falsificau realitatea, astfel încât deposedarea ţăranilor de pământ, de exemplu, prin colectivizare, era un fapt pozitiv.
La fel, naţionalizarea fabricilor, iar Rezistenţa din munţi era privită ca un act de trădare naţională. Au fost doar câteva exemple care se regăsesc în cinematografia epocii.De aceea, propunem prin această recomandare ca difuzarea filmelor din acea perioadă să se facă cu un aparat critic, eventual o dezbatere sau măcăr o prezentare din partea postului, care să pună lucrurile în context.
Acolo unde acest lucru nu este posibil, rămâne formula unui text pe ecran, care să prevină publicul că filmul respectiv a fost supus rigorilor cenzurii şi propagandei”, a mai spus Popescu.