10 feb. 2024 | 12:24

Mesaj RO-Alert după un atac al Rusiei la granița României: ‘Rămâneți în case, departe de geamuri’

News
Mesaj RO-Alert după un atac al Rusiei la granița României: 'Rămâneți în case, departe de geamuri'
Mesaj RO-Alert după un atac al Rusiei la granița României: 'Rămâneți în case, departe de geamuri'

Panică în Tulcea și Galați, după ce locuitorii au primit mesaje RO-Alert. A avut loc un atac la granița cu România, după ce Rusia a atacat cu drone porturile ucrainene Ismail şi Reni. Din primele informații, mai multe persoane au apelat numărul unic de urgență 112 pentru a semnala zgomotele puternice.

Atac cu drone la granița cu România

Noaptea trecută, locuitorii din Tulcea și Galați au fost treziți de trei mesaje RO-Alert care i-au avertizat cu privire la un pericol iminent: posibilitatea căderii de obiecte din spațiul aerian. Incidentul a avut loc în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, într-un context tensionat la frontiera dintre Ucraina și România, unde porturile Ismail și Reni au fost atacate cu drone de către forțe rusești.

Ministerul Apărării Naționale a fost rapid în acțiune, monitorizând situația și activând procedurile de Poliție Aeriană pentru a face față acestei amenințări. La ora 00:26, Ministerul a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) cu privire la posibilele zone de risc din județul Tulcea.

“Alertele au fost emise în urma identificării pe teritoriul Ucrainei, în apropierea graniţei cu România, de către structurile naţionale cu rol de apărare, a unor aparate de zbor care ar putea avea ca ţintă obiective din apropierea graniţei de pe teritoriul ucrainean.

Mesajele RO-Alert au drept scop informarea populaţiei cu privire la modul de comportare în asemenea situaţii, recomandarea de păstrare a calmului şi măsuri de autoprotecţie”, au transmis reprezentanţii ISU Tulcea.

Ulterior, la ora 00:48, notificarea s-a extins și către județul Galați. În timpul acestor notificări, IGSU a emis mesaje RO-Alert către populație, aducând la cunoștință avertismentul și instrucțiunile de siguranță necesare în fața unei astfel de situații.

Aceste măsuri rapide și eficiente au permis ca starea de pre-alertă aeriană să fie gestionată într-un timp rezonabil, și, în cele din urmă, să fie ridicată în jurul orei 02:50. Cu toate că momentele de tensiune au fost palpabile, eforturile coordonate ale autorităților au asigurat că riscurile pentru populație au fost minimalizate.

Care au fost urmările atacului aerian

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Tulcea au declarat că în cursul nopții precedente au primit șapte apeluri la numărul unic de urgență 112. Aceste apeluri au fost inițiate de către cetățeni care au solicitat informații în urma primirii mesajelor de alertă RO-Alert sau care au semnalat zgomote puternice provenind din zona de nord a teritoriului românesc.

“Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuinţelor ori a zonelor populate”, a menţionat sursa citată.

Citește și: Cum se poate ajunge la un război între Rusia şi mai multe ţări europene. Scenariul care îngrijorează lumea întreagă

Orașul dunărean Ismail a fost scena unor evenimente alarmante, soldate cu rănirea a trei oameni și pagube materiale semnificative. Oficialii locali au dezvăluit că utilaje din port, drumuri, camioane și mașini au fost grav afectate de explozii, iar bucăți din dronele rusești doborâte au provocat un incendiu într-o locuință din zonă.

Atacurile, vizând porturile ucrainene Ismail și Reni, au fost declanșate de un val de drone operate de către forțele rusești. Cu toate acestea, eforturile defensive au fost eficiente, iar majoritatea aparatelor de zbor au fost distruse înainte să ajungă să își atingă ținta. Unul dintre aceste incidente a avut loc chiar deasupra Mării Negre, unde una dintre drone a fost interceptată și neutralizată de către forțele ucrainene.

Potrivit informațiilor furnizate de către aviația ucraineană, dronele au fost lansate din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în urma unei controverse geopolitice și care a fost subiectul unor tensiuni constante între cele două țări. Acest incident recent reprezintă o escaladare a conflictului și ridică semne de întrebare cu privire la evoluția situației în regiunea respectivă.

Reprezentanții autorităților locale și internaționale au condamnat ferm aceste atacuri, evidențiind necesitatea unui dialog diplomatic și a unei soluții pașnice la conflictele din regiune. Îngrijorarea crește odată cu intensificarea violențelor și cu riscul de agravare a situației umanitare în zonele afectate.

Prima reacție a MApN

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a acționat prompt și eficient pentru a asigura securitatea națională și siguranța cetățenilor. Într-un efort coordonat de monitorizare și intervenție, autoritățile responsabile au luat măsuri decisive pentru a gestiona riscurile asociate unor potențiale amenințări.

Conform informațiilor oficiale furnizate de MApN, operațiunile au fost inițiate în urma unei monitorizări atente a situației în zona de frontieră. La ora 00:26, autoritățile au activat procedurile de Poliție Aeriană, în timp ce au notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) cu privire la zonele vulnerabile din județele Tulcea și Galați.

IGSU a emis prompt mesaje de avertizare RO-Alert pentru aceste două județe, semnalând astfel riscurile potențiale și solicitând populației să fie vigilenți. Într-un efort de a supraveghea și de a răspunde rapid, starea de pre-alertă aeriană a fost gestionată până în jurul orei 02:50, când situația a fost evaluată ca fiind sub control.

În același timp, aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01:15 pentru a efectua misiuni de cercetare a spațiului aerian național. Această acțiune a reprezentat un element crucial al răspunsului de securitate, demonstrând cooperarea și solidaritatea în cadrul alianțelor internaționale.

Citește și: Ţara din Europa care îşi cheamă civilii în armată. Autorităţile fac apel la cetăţenii de rând, cum motivează

Cu toate acestea, situația a evoluat rapid, iar la ora 05:30, în urma reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, o nouă alertă a fost transmisă către IGSU pentru județul Galați, generând un nou mesaj RO-Alert. În această etapă, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru a executa misiuni de poliție aeriană, însă nu au fost necesare intervenții suplimentare din partea acestora, în lumina evoluției situației.

Deși sistemele de supraveghere radar ale Armatei României nu au detectat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate incidente de căderi accidentale de resturi de drone pe teritoriul național, echipe ale MApN au continuat să efectueze verificări suplimentare în teren.

La ora 08:00, aceste operațiuni de verificare au fost concentrate în zona Ceatalchioi, județul Tulcea, într-o măsură proactivă pentru a asigura securitatea și integritatea teritoriului național.

„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, au transmis reprezentanții MapN.

PlaySport
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum face bani tânăra superbă
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Stirile PROTV
Bărbat din Severin, găsit mort în casă, printre mai mulți șerpi. Avea o crescătorie ilegală de reptile, printre care 3 vipere
EVZ.ro
Eliminare surpriză la Survivor All Stars. Tensiuni între concurenții rămași în concurs
Digisport.ro
FOTO Soția unui fotbalist de la Real Madrid a ”trădat” și s-a dus la Jude Bellingham! Mesajul transmis
Adevarul
O poliţistă i-a pulverizat colegului său spray paralizant în faţă. Reacții dure: „Din păcate de asemenea mimoze și botoxate este plină poliția”
BZI.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Nimeni nu s-a mai uitat la cursă când a apărut așa! Ținuta cu care Ivana Knoll a făcut ravagii printre piloții de F1
Viva.ro
WOW! Cum arată fiica Adelinei Pestrițu la aproape 6 ani. Imagine RARĂ cu Zeny, după ce părinții au decis să nu mai publice fotografii cu ea
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Stiri din Lume
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Parteneri
ULTIMĂ ORĂ: Florin Piersic a ieșit din operație! Care este stare actorului
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
Florin Piersic se află în stare gravă, anunță medicii de la Spitalul Foișor. Actorul are septicemie
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Zi de mare sărbătoare pentru ortodoxie. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Luminată
EVZ.ro
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
Spynews
INTERZIS total în toată România de azi, 10 mai. Noile reguli trebuie respectate la literă
Capital.ro
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii. Ce este interzis să faci în prima zi de vineri de după Paște
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
VESTE bună pentru angajați, Vor CREȘTE salariile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro