Medicul Virgil Musta, șef secție boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a vorbit despre Remdesivir, unul dintre puținele antivirale eficiente pentru tratamentul COVID-19. Medicamentul care poate salva mii de vieți a ajuns și în România, iar de două zile, pacienții din Timișoara sunt tratați cu el.
Medicul Virgil Musta, coordonatorul secției COVID-19 de la Timișoara, supranumit și “eroul îmbrăcat în halat alb”, a vorbit în direct pentru Digi24 despre tratamentul cu cel mai așteptat medicament.
Acesta se află printre medicii din prima linie care luptă împotriva noului coronavirus și care a salvat sute de pacienți infectați cu COVID-19 din România.
Potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu făcut de Guvernul SUA, medicamentul a devenit noul standard de tratament, pacienții care au fost tratați cu Remdesivir s-au recuperat în 11 zile, față de 15 zile cât a durat vindecarea în cazul altor tratamente.
„La nivel mondial sunt diferite încercări în trerapia pentru COVID-19. Sunt studii clinice în diferite faze cu diferite scheme terapeutice, sunt tot felul de molecule noi sau unele care au fost folosite în terapii pentru alte afecțiuni care se încearcă în COVID.
Remdesivir e unul dintre acestea. SUA are o experiență mai mare, iar studiile clinice arată o eficiență sporită față de celeltate. Depinde și de țara care face studiul. China zice că nu a avut rezutate foarte bune cu Remdesivir, ei au rezultate mai bune cu produsele lor. E și un război economic”, a explicat Musta, potrivit digi24.ro.
Medicul Virgil Musta a explicat că spitalul Spitalul Dr. Victor Babeș din Timișoara a primit mai multe doze din acest antiviral pentru a trata pacienții infectați cu COVID-19 și pentru a evalua efectul pe care acesta l-ar putea avea în îmbunătățirea stării de sănătate.
„Europa a acceptat această terapie compasională. Și spitalul nostru a primit mai multe doze din acest medicament compasional pentru a fi administrat pacienților noștri cu forme severe de boală. E un antiviral care a fost folosit în diferite patologii, inclusiv Ebola, cu efecte bune sau mai puțin bune, studiile sunt contradictorii și acolo.
Dar a fost folosit pentru forme severe și critice pentru pacienții COVID, iar clinic, cei care au studiat această patologie au arătat o evoluție foarte bună. După administrare, starea generală s-a îmbunătățit mulți dintre pacienți care au fost chiar critici au depășit această fază”, a spus Musta.
Medicamentul Remdesivir a început să fie administrat pacienților aflați la Terapie Intensivă de acum două zile, însă medicul precizează că este prea devreme pentru a trage o concluzie.
„În două zile nu poți spune un rezultat. Vom avea și noi studiul nostru și vom putea face o analiză. Remdesivir intră în protocolul național de terapie, ca și terapie compasională. Asta înseamnă că firma producătoare va da acest mediament pe niște criterii pe care le stabilește firma respectivă. Există în protocolul național Remdesivir, ca medicație compasională”, a adăugat el.
Doctorul Virgil Musta a explicat că Gilead Sciences, firma producătoare, a oferit inițial acest medicament ca tratament pentru femeile gravide. După stabilizarea stocurilor, compania a distribuit mai multe doze către anumite clinici de boli infecțioase, printre care și Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.
Fiind întrebat dacă acest medicament va vindeca românii de COVID-19, Virgil Musta a conturat un răspuns reținut:
„Nu știu, e prematur. Sunt multe terapii în studiu. Depinde și de costul terapiei. S-ar putea ca acccesarea de către statul nostru să fie mai dificlă. Întotdeauna, la masa bogaților vin cei care au mulți bani”.
Potrivit medicului din Timișoara, Remdesivir va putea fi folosit și pentru tratarea bolnavilor din Iași și București. În urmă cu o săptămână, Agenția Națională a Medicamentului anunța că România urmează să primească 30 de doze, potrivit digi24.ro.