Vești extrem de proaste pentru România. Din păcate, prezența noii tulpini britanice de Covid-19 este prezentă în majoritatea județelor din țară, ea având o viteză de răspândire mult mai mare decât tulpina inițială. Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat această prezență uriașă și avertizează populația cu privire la respectarea regulilor impuse de autorități.
Șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara trage un semnal de alarmă cu privire la riscul de îmbolnăvire cu noua tulpină de Covid-19. Medicul Virgil Musta le recomandă tuturor cetățenilor să facă tot ce le stă în putere pentru a evita contactarea virusului nemilos. Un mare dezavantaj al țării noastre în raport cu valul trei al pandemiei este ritmul lent cu care se desfășoară vaccinarea.
Medicul care a vindecat cei mai mulți pacienți infectați cu Covid-19 la începutul pandemiei a atras atenția asupra modalității mult mai grele de depistare a noii tulpini, dar și mai costisitoare. Acesta a încurajat, însă, cetățenii cu privire la modul de prevenție, care este același cu cel pentru tulpina inițială.
„România se confruntă în ultimele săptămâni cu un număr foarte mare de cazuri cu forme severe de boală. Era de așteptat.
Există riscul de a crea un nou val care să pună o mare presiune pe sistemul de sănătate. Este mai dificil de a pune diagnosticul în cazul variantei britanice: metodele sunt mai scumpe, mai dificile, dar prevenția este aceeași”, a transmis Virgil Musta, în cadrul emisiunii “Punctul de întâlnire”, de la Antena3.
Medicul de la Timișoara continua recomandările, reamintind cele trei măsuri de prevenție de bază, la care se adaugă și vaccinarea. Din păcate, din cauza deficitului de vaccinuri din țara noastră, ritmul vaccinării și al protecției sociale este unul destul de lent.
“Suntem iar în situația de a respecta în mod strict cele 3 reguli de bază: masca, igiena mâinilor și distanțarea. Și, bineînțeles, să ne vaccinăm cât mai repede, pentru că vaccinurile folosite la noi în țară sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini B.1.1.7.
Rata de vaccinare e dificil să o influențăm, cu resursele pe care le avem, din cauză că nu primim suficient vaccin pe cât ne-am dori. Și atunci, ce depinde de fiecare dintre noi este să prevenim (…)”, a mai adăugat renumitul medic.
Medicul Virgil Musta insistă pe un grad ridicat de prevenție ridicat, subliniind faptul că în această perioadă nu este loc de relaxări ale restricțiilor, nici oficiale, nici neoficiale. Acesta a explicat că mulți pacienți se prezintă la spital cu forme grave, ceea ce le pune viața în pericol.
În plus, transmiterea noii tulpini are loc mult mai repede decât transmiterea tulpinii inițiale, ceea ce înseamnă că nu este loc de greșeli.
“De-a lungul anului (de pandemie) societatea noastră a avut momente în care s-a mai strâns șurubul și momente în care s-au mai relaxat restricţiile. Cred că suntem din nou într-un moment în care fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil de propria sănătate și de celor din jur și să încerce să nu se îmbolnăvească, pentru că sistemul de sănătate este sub o presiune foarte mare.
Rata de transmitere este mult mai mare în cazul variantei britanice. Dacă virusul cu care „ne-am obișnuit” are o rată de contagiozitate de 30-40 la sută, noua tulpină are o rată dublă, 70-80 la sută.
Asta înseamnă că din 10 persoane care iau contact un o persoană bolnavă, 7-8 fac boala, spre deosebire de varianta anterioară, la care 3-4 persoane făceau boala.
Spitalul nostru este plin de persoane din categoriile de risc care, probabil, au lăsat garda jos și au făcut forma severă a bolii”, a spus Virgil Musta la Punctul de întâlnire.