Managerul secției de Boli Infecțioase a spitalului „Victor Babeș” din Timișoara trage un semnal de alarmă cu privire la situația grea din România, în contextul în care lucrurile merg din ce în ce mai rău. Din păcate, în cursul zilei de ieri s-a înregistrat un dublu record negativ de îmbolnăviri și decese. Astfel, că în ultimele 24 de ore au fost raportate 1.454 de cazuri noi de îmbolnăviri și 53 de decese.
Medicul Virgil Musta a transmis în cursul zilei de ieri un mesaj cu impact emotional puternic, astfel cetățenii sunt avertizați că infecția cu COVID-19 ia și mai mare amploare în țară, în loc să se dispară. Acesta susține că în urma restricțiilor impuse de autoritități, România trebuia să se afle într-un punct de stagnare sau reducere a cazurilor, însă realitatea arată cu totul altfel.
Cel mai îngrijorător aspect, potrivit specialistului, este acela că un număr mare de infectări duce automat către o creștere semnificativă a pacienților care se află în stare gravă, putând ajunge la un număr mult mai mare de decese.
„Lucrurile arată rău în țară și la noi în Timișoara. Speram, la sfârșitul săptămânii trecute, ca lucrurile să se stabilizeze și să trecem printr-o fază de platou a pandemiei apoi, încetul cu încetul, să scadă numărul de cazuri. Creșterea numărului de cazuri duce automat la creșterea cazurilor critice în Terapie Intensivă și decese. Este o statistică care nu minte și nu înșală, un procent din numărul de cazuri evoluează de critic și decedează. Din păcate asistăm la o creștere a numărului de cazuri„, potrivit Digi24.
Medicul Virgil Musta nu se ascunde în a spune lucrurilor pe nume. Managerul secției de Boli Infecțioase de la “Victor Babeș” a dezvăluit că numărul mare de pacienți infectați, în general asimptomatici, provine din focarele care izbucnesc în diferite județe. Atunci când se descoperă persoane infectate într-un grup, toată lumea dorește să se testeze, descoperind astfel un număr mult mai mare de bolnavi.
„În momentul în care se depistează una – două persoane în focarele respective, toată lumea dorește să-și facă analizele, nu se respectă definiția de caz care spune că doar persoanele simptomatice, dacă sunt contacți, trebuie să fie testate și astfel se descoperă și persoane asimptomatice care apoi trebuie internate în spital creând o presiune suplimentară pentru sistemul de sănătate„, a concluzionat medicul Musta.