Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase a spitalului “Victor Babeș” din Timișoara a vorbit pentru prima dată despre categoria persoanelor care ar trebui să se informeze înainte de a face vaccinul anti-Covid-19. Specialistul consideră că decizia vaccinării este individuală și nimeni nu trebuie să fie obligat să-l facă.
Medicul Virgil Musta, „eroul în halat alb”, cel care a vindecat cele mai multe cazuri de Covid-19 la începutul pandemiei în România, le vorbește deschis cetățenilor. Fără a dori să pună niciun fel de presiune, specialistul comunică în mod transparent avantajele și posibilele dezavantaje pe care le poate avea noul vaccin anti-covid-19.
Unul dintre motivele care ar trebui să stea la baza vaccinării este acela al încrederii în efectele pozitive ale vaccinului, cât și în medici.
”Decizia de vaccinare este o decizie individuală. Nimeni nu este obligat să se vaccineze. Și ceea ce este important, este ca oamenii să cunoască adevărul despre vaccin, să aibă încredere în specialiști și să evalueze singuri beneficiile și riscurile.
Dacă ei consideră că beneficiile sunt în favoarea vaccinării, eu recomand să se vaccineze. Nu este un act în care cineva este obligat să facă vaccinul și eu cred că nimeni nu caută să convingă oamenii să se vaccineze dacă nu este necesar.
Ceea ce am vrut să spun că acesta este un act de decizie persoanlă, și datoria noastră, a specialiștilor, este să prezentăm oamenilor situația corect, ca să poată lua o decizie în interesul lor”, a declarat medicul Virgil Musta, în exclusivitate la Antena 3.
Medicul Virgil Musta expune pe de-o parte avantajele evidente pe care vaccinul le are, iar pe de altă parte, specialistul atrage atenția asupra posibilelor reacții adverse care ar putea să apară pe fondul unor probleme de sănătate. Astfel, persoanele care știu că au avut șoc anafilactic la administrarea altor substanțe trebuie să se informeze la medic dacă doresc să facă acest vaccin.
”Dacă facem un raport beneficii – efecte adverse, balanța este net în favoarea beneficiilor. Dar, într-adevăr, persoanele care au avut șoc anafilactic în antecedente, la administrarea diferitelor substanțe, este bine să consulte un alergolog, pentru că acolo există riscul să aibă această reacție în timpul vaccinării.
Apoi, persoanele care au o boală autoimună, una a cărei evoluție nu este bună și este sub terapie, acolo, de fiecare am recomandat să se ia legătura cu medicul curant și împreună să hotărască dacă este cazul sau nu, pentru ca nu cumva prin vaccinare acea boală să se agraveze sau să se accentueze”, a adăugat medicul.