Medicul Valeriu Gheorghiță vine cu un avertisment în dreptul băieților cu vârste sub 20 de ani. Ce riscă tinerii dacă sunt infectați cu virusul COVID-19? Specialistul a oferit mai multe detalii.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare atrage atenția cu privire la băieții sub 20 de ani care se infectează cu COVID-19. Conform medicului, în special ei au un risc de șase ori mai mare de a dezvolta complicații cardiace.
Specialistul anunță că autoritățile vor derula o companie de informare prin intermediul instituțiilor școlare care vor organiza ședințe online cu părinții în vederea convingerii cât mai multor persoane din toate categoriile de vârstă cu privire la beneficiile vaccinării anti-COVID-19.
În acest context, oficialul a declarat că tinerii cu vârste sub 20 de ani, mai cu seamă băieții, sunt mai mai expuși riscului de a dezvolta complicații cardiace în urma trecerii prin infecția cu SARS-CoV-2.
De asemenea, Valeriu Gheorghiță a explicat că riscul de a dezvolta complicații în urma trecerii prin boală este mai mare decât riscul de complicații post-vaccinare. Copiii au un risc mic de a dezvolta forme severe, iar vaccinarea aduce pe de altă parte beneficii clare și în cazul copiilor de peste 12 ani pentru că poate reduce riscul unor complicații inflamatorii precum sindromul inflamator multisistemic, a mai declarat acesta.
„Avem deja date care ne arată că cei cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 au un risc de şase ori mai mare de a dezvolta complicaţii cardiace, în speţă miocardită, comparativ cu riscul care îl asociază vaccinarea.
Deci iată, am putea spune că prin vaccinare putem scădea inclusiv riscul de afectare cardiacă. Atunci când ne gândim dacă vaccinez sau cu copilul şi decid că nu-l vaccinez de teama să nu facă miocardită este o abordare greşită. De ce? Pentru că prin infecţie, prin trecerea prin boală riscul de afectare e mult mai mare”
Valeriu Gheorghiță, medic
Conform sursei citate, la nivel național imunitatea cumulată post-boală și post-vaccinare este de aproximativ 45-50% din populație la acest moment. Specialistul a mai subliniat principalele trei motive pentru care oamenii încă refuză vaccinul: