Valul patru al pandemiei amenință întreaga omenire, însă specialiștii susțin că, spre deosebire de valurile anterioare, de această dată publicul vizat este altul. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, avertizează categoria cea mai vulnerabilă în fața tulpinii Delta, venind cu recomandări referitoare la soluțiile existente.
În ciuda pronosticurilor optimiste ale autorităților, țara noastră nu a reușit să atingă nici pragul de cinci milioane de români vaccinați cu ambele doze, astfel că imunizarea colectivă nu există în România. Pentru a elimina riscurile unui val patru agresiv, peste 70-80% din populație trebuia să fie vaccinată sau trecută prin boală, însă acest lucru nu se întâmplă.
Riscul ca noua tulpină Delta să se răspândească cu rapiditate și să atace agresiv este mare, iar principalul target este constituit din tineri, majoritatea nevaccinați.
Medicul ATI atrage atenția cu privire la situația Marii Britanii, o țară extrem de tare afectată de noua tulpină, responsabile de acest fenomen fiind persoanele nevaccinate și tinerii, care au o mobilitate mult mai ridicată, iar riscul transmiterii comunitare crește exponențial.
„Trebuie să ne uităm la faptul că nu am reușit să ajungem la un prag de imunizare colectivă de peste 70-80% a populației. Acest lucru determină o populație vulnerabilă la îmbolnăvire și această variantă Delta este mult mai transmisibilă, astfel încât aceste două elemente, transmisibilitate ridicată pe de o parte și pe de altă parte lipsa de imunizare a populației creează premizele ca aceasta să se răspândească cu rapiditate.
Să nu uităm că Marea Britanie care se confruntă cu cea mai mare problemă determinată de această variantă virală a avut o campanie în care populația tânără abia acum a început să primească dozele de vaccin, lucru care a vulnerabilizat persoanele tinere, cu mobilitate foarte mare în a se îmbolnăvi.
Și aceste persoane tinere sunt cele care călătoresc în perioada verii, tocmai de aici derivă și îngrijorarea prezentată la Bruxelles de liderii europeni”, a adăugat Radu Țincu, referitor la alarma dată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) cu privire la existența tulpinii Delta în toată Europa, potrivit realitatea.net.
Medicul Radu Țincu atrage atenția asupra simptomelor care pot apărea din cauza tulpinii Delta, chiar dacă acestea intervin în rândul persoanelor care s-au vaccinat anti-Covid-19. Potrivit ultimelor informații, eficiența vaccinului nu este maximă în cazul tulpinii Delta, însă persoanele imunizate nu vor dezvolta forme grave.
„Un vaccinat nu va dezvolta forme severe de COVID-19 chiar și cu variantele noi, cu Delta. (…) Faptul că noile variante virale sunt mai agresive din punct de vedere al rezistenței la anticorpi, adică nu mai avem aceeași eficiență a vaccinului așa cum a fost dezvoltat pentru variantele inițiale când a apărut coronavirusul.
Din această perspectivă, este clar că în următoarea perioadă vom asista la pacienți care, chiar dacă sunt vaccinați, este posibil să dezvolte forme care să fie simptomatice de COVID-19 cu variantele Delta”, a explicat medicul.