Conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, a vorbit despre temerile părinților la început de sezon estival. Din păcate, din dorința uriașă de a-i proteja și de a-i feri de tot ce poate fi periculos, unii părinți ajung să facă greșeli cu repercursiuni în dezvoltarea copiilor. Medicul pediatru a explicat de ce ar trebui să renunțe părinții la anumite frici, care îi constrâng pe copii de la diverse activități benefice pentru dezvoltarea lor pe mai multe paliere.
Medicul pediatru, Mihai Craiu, a dorit să le ofere un sfat extrem de valoros părinților temători cu privire la mușcăturile de căpușe sau de alte insecte și paraziți. Mulți adulți se tem de boala Lyme, o infecție transmisă de căpușe și cauzată de bacteria Borrelia burgdorfer, care poate fi foarte periculoasă. Deși o mușcătură de căpușă nu reprezintă o sursă sigură de infectare, părinții doresc să elimine orice risc.
Pentru a-i feri pe cei mici de muscăturile de căpușă, mulți părinți preferă să-i priveze pe cei mici de activitățile desfășurate în natură, cu precădere în locuri cu multă verdeață sau cu animale împrejur.
În urma acestor restricții, copiii pot dezvolta o temere ulterioară privind joaca în natură și interacțiunile cu alți copii și animale, iar aceste frici pot conduce mai departe la stări anxioase, angoase și spaime.
Mihai Craiu susține că, întotdeauna, subiectul mușcăturilor de căpuse trezește panica în rândul părinților, motiv pentru care, specialistul le recomandă să ia lucrurile cu mai mult calm, explicându-le la ce să fie atenți. Dacă acești paraziți nu sunt vizibili pe piele, înseamnă că nu există, altminteri ar fi fost vizibili: „Dacă nu sunt evident vizibile pe piele, nu trebuie să ne panicăm”, a subliniat pediatrul.
În continuare, dr. Mihai Craiu îi sfătuiește pe părinți să nu fac greșeala de a pica în capcana fricii și de a nu mai putea cântări realist avantajele și dezavantajele acestor resteicții impuse celor mici.
„Da, toți copiii care încep să alerge vor cădea. Dar nu ajung toți să facă operații neurochirurgicale pentru că au făcut hematom subdural. Toți copiii au căzut în cap. Al meu a căzut de nu știu câte ori. Trebuie să privim riscurile ipotetice, prin prisma calității vieții copilului.
Dacă ne este atât de frică de căpușe încât nu mai scoatem copilul afară, sau îl înțepăm să-i facem analize după fiecare mușcătură de căpușă, să-i administrăm antibiotice pe durată de 10-14 zile, cum ar trebui în scenariul bolii Lyme, nu e tocmai foarte bine. Iar acel copil n-o să mai vrea afară, o să-i fie frică să meargă singur în tabără. Deci, vom „câștiga” niște angoase, niște spaime, vom crește niște anxioși care vor evita contactul cu natura”, a explicat medicul pediatru pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.
Potrivit medicului specialist, la întoarcerea de afară cu cel mic, părinții ar trebui să urmărească zonele de joncțiune cu hainele, guler, gât, în spatele urechilor, în spatele zonei păroase a capului, acolo fiind zonele preferate ale căpușelor. De asemenea, pentru evitarea contactării acestor paraziți, este indicată folosirea spray-urilor de îndepărtat insecte.
În cazul în care copiii sunt sensibili la piele și nu suportă aceste soluții, este indicată o vestimentație lejeră, dar care să acopere anumite zone de risc: „Ar fi bine ca acești copii să poarte șosete lungi, pantaloni de trening, adică să nu aibă foarte multă piele expusă direct la iarbă. Dar dacă s-a jucat în pantaloni scurți și cu tricou, ne uităm în zonele expuse în primul rând”, a punctat medicul.