Renumitul medic pediatru, Mihai Craiu, trage un semnal de alarmă cu privire la expunerea copiilor la un risc. Chiar dacă traversăm o perioadă grea și suntem obligați să stăm în casă în ciuda temperaturilor plăcute de afară, aceste măsuri ne asigură o protecție mai mare în lupta împotriva COVID-19. Doctorul le explică părinților ce se poate întâmpla dacă își scot copiii afară, chiar și câteva minute pe zi.
Mulți dintre părinți sunt îngrijorați pentru efectele pe care le poate avea statul în casă pentru o perioadă îndelungată. Aceștia consideră că puii lor pot suferi tulburări pshice și fizice, având în vedere lipsa contactului cu aerul curat, soarele și mișcarea. Pentru copiii și părinții activi, statul în casă este o adevarată povară, motiv pentru care există și abateri de la restricțiile de circulație impuse de autorități.
Cunoscutul pediatru, Mihai Craiu, vine în ajutorarea tututor părinților, aducându-le argumente științifice că nu au motive de teamă cu privire la statul în casă pe perioada stării de urgență.
Acesta demontează mitul cu privire la nevoia imperioasă a vitaminei D3, susținând că este un zvon răspândit în mediul virtual, fără a avea argumente medicale:
„E un mit foarte răspândit în social media, dar nu are la bază un suport științific. Cu siguranță, dacă un copil face o infecție virală cu SARS COV 2 sau cu altceva, impactul asupra sănătății e mult mai mare decât dacă se respectă reglementările în vigoare și distanțarea socială.
Sunt experiențe din istoria relativ recentă, e cazul echipei de copii din Thailanda, acel grup a stat într-o peșteră în întuneric complet 18 zile și după ce au fost salvați nu au avut nicio modificare de imunitate și de niveluri de vitamina D. Sfatul meu pentru părinți e să scoată copiii în curte, pe balcon, la geamul deschis și să aștepte trecerea ordonanțelor militare și să putem să intrăm toți în viața de rutină„, a spus acesta.
Cu privire la utilizarea măștilor de protecție la copiii mici, acesta îi roagă pe părinți să nu folosească aceste echipamente de protecție pentru bebeluși.
„Dacă sunt foarte mici, nu le punem masca și îi lăsăm în cărucior. La persoanele de vârstă foarte mică sau inconștiente nu se pune masca, pentru că s-ar putea sufoca. Bebelușii vor fi purtați în brațe cu o minimă protecție, ca în perioada în care nu e pandemie„.
Părinții care doresc să-și vaccineze copiii în această perioadă sunt încurajați să o facă, fără a se teme de pericolul infectării din spitale sau policlinici: „În principiu, nu e nicio contraindicație. N-ar trebui să speriem părinții. Dacă se respectă programarea și părintele vine cu copilul și așteaptă în mașină până îi vine rândul, riscul e mic„.