Unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști, Mihaela Bilic, vine cu vești bune pentru toți iubitorii de mâncare. Deși s-a spus în repetate rânduri că masa de seară nu este sănătoasă, află că lucrurile nu stau chiar așa în realitate, dimpotrivă, acest obicei pare să fie cât se poate de recomandat.
Mihaela Bilic a vorbit în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” despre plăcerile pe care mulți dintre noi ni le refuzăm din cauza unor informații inoculate în mintea noastră de societate. De fapt, există niște factori clari care demonstrează că ne poate fi bine și atunci când facem lucrurile așa cum ne plac și nu doar așa cum ni se comunică că „este bine”.
Unul dintre acestea este masa de seară de care multă lume se privează pentru că „ne îngrașă”.
Medicul susține că masa de seară este binemeritată după o zi în care am depus efort fizic și psihic și , cel mai probabil, am consumat pe fugă alimentela restul meselor de peste zi.
”Trebuie să încurajăm masa de seară. Absolut! E o chestiune în primul rând de buget. Trebuie să ne gândim la bugetul nostru caloric, ca la bugetul financiar. Adică, bugetul este al tău şi cum îl cheltuieşti, trebuie să fie spre satisfacţia şi ritmul vieţii tale (…)
Faptul că activitatea se prelungeşte mult în noapte, adică organismul îşi cere dreptul lui, pentru că a stat până la ora aia, el a muncit. Masa de seară are şi rolul acesta de a compensa din punct de vedere emoţional toată oboseala, frustrarea, greul care a fost peste zi. Consider că este cea mai importantă”, a transmis Mihaela Bilic.
În timp ce românii se luptă cu foamea la ore târzii pentru a nu se îngrășa, alte popoare transformă masa de seară într-un adevărat festin. Mihaela Bilic le recomandă tuturor să se bucure se masa de seară, dar cu o singură condiție. Să aibă grijă la produsele consumate pentru a evita astfel eventuale neplăceri digestive.
“Plăcerea, satisfacţia, confortul şi echilibrul pe care îl aduce masa de seară, nu o să îl aducă niciodată o masă de prânz, cu atât mai puţin una de dimineaţă când eşti pe fugă. Asta vedem în obiceiurile alimentare ale ţărilor care au făcut din mâncare, nu numai un stil de viaţă, dar ştiu să se bucure de ea: la francezi, la italieni.
Important este să nu fie lucruri grele care să îţi creeze probleme de digestie. Dacă ora este înaintată ar fi bine să nu fie făinoase multe, pentru că sunt foarte uşor în combinaţie cu grăsimea, să se transforme în grăsime de rezervă.
Făinoasele înseamnă glucide şi ele sunt energia pentru mişcare. Peştele şi legumele sunt uşor de metabolizat”, a explicat nutriţionistul Mihaela Bilic, la Antena3.