Renumitul medic pediatru, Mihai Craiu, vine cu sfaturi extrem de prețioase în plină pandemie de COVID-19. Pentru că multă lume este speriată de nemilosul virus, medicamentele nepotrivite sunt la mare căutare, motiv de îngrijorare pentru cadrele medicale. Pentru a trece cu bine peste această boală, medicul pediatru avertizează cetățenii să țină cont de mai multe reguli, atunci când vine vorba de tratamente administrate după ureche.
La începutul pandemiei, toți medicii au încercat să descopere ce medicamente combat efectele nedorite ale noului coronavirus. Potrivit unei scheme vechi de tratament pentru COVID-19, tot mai mulți medici infecționiști sau de familie au recomandat azitromicina, un antibiotic foarte puternic.
În urma mai multor studii efectuate, protoculul de tratament pentru COVID-19 s-a schimbat, iar antiinflamatoarele înlocuiesc cu succes antibioticele.
„S-a dovedit că antiinflamatoarele nu sunt dăunătoate la COVID. Într-un studiu făcut de medicii de la Londra şi în care se foloseşte un tip anume de ibuprofen, s-a dovedit că acesta este chiar benefic în tratamentul infecţiei cu Sars Co-V 2, pentru că acele complicaţii medii şi severe ale bolii sunt mai degrabă inflamatorii”, a clarificat medicul pediatru Mihai Craiu, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
Medicul a mai subliniat și faptul că antibioticele nu omoară niciun virus, deci implicit, nici noul coronavirus. Cele mai noi informații în medicină consideră folosirea antibioticelor ca un abuz împotriva sănătății, ele fiind extrem de nocive atunci când sunt folosite în alte situații decât cele absolut necesare.
„Protocolul cel nou are mai multe puncte, în care spune că utilizarea unui antibiotic la pacientul asimptomatic la domiciliu nu este numai inutilă, ci este un abuz împotriva sănătăţii.
Antibioticele omoară numai fiinţe vii, ca noi, bacterii, dar virusurile nu pot fi influenţate în replicarea lor, sub nicio formă, de antibiotice.
Folosirea nediscriminatorie şi mai ales în automedicaţie a antibioticelor poate să inducă complicaţii realmente ameninţătoare de viaţă”, a atenţionat pediatrul, potrivit antena3.ro.
Medicul Mihai Craiu a fost întrebat dacă este recomandată administrarea antiinflamatoarelor la copiii cu COVID-19, având în vedere că la începutul pandemiei erau strict interzise. Răspunsul medicului a fost afirmativ, atâta timp cât micuții au reacționat bine la aceste medicamente și înainte de infecția cu coronavirus.
“Mesajul pentru părinţi este `Cei care foloseaţi cu succes înainte de pandemie la copiii dvs ibuprofen, puteţi să-l folosiţi şi acum. Nu există niciun risc suplimentar”, a spus acesta.
Mihai Craiu a precizat faptul că antitermicele nu trebuie să se administreze abuziv. Astfel, dacă cei mici au puțină febră, dar comportamentul lor nu este afectat de acest lucru, este bine ca organismul să fie lăsat să acționeze singur.
„Dacă copilul are febră şi stare generală proastă, dureri sau suferă, primeşte antitermic. Dar dacă copilul se joacă, mănâncă, este exact ca şi în ziua precedentă, când nu avea febră, nu trebui tratat musai şi în niciun caz după un program foarte riguros.
Simptomaticele, toate, sunt destinate combaterii unor simptome care ne fac rău. Din punct de vedere strict biochimic şi imunologic, febra e necesară. Noi trebuie să o combatem, când ne face rău”, a explicat pediatrul Mihai Craiu.