Medicul Mihai Craiu, avertisment crunt privind valul de infecții care lovește România: „Copiii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați”
Medicul pediatru Mihai Craiu a transmis recent informații prețioase pentru toți părinții. Din păcate, în acest sezon ne vom confrunta cu cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani, din UE, un motiv de reală îngrijorare pentru toate cadrele medicale, dar și pentru cetățeni. Iată care sunt semnalele la care trebuie să fim atenți și cum ne putem proteja. Din păcate, există o categorie de vârstă extrem de vulenerabilă, iar părinții trebuie să țină cont neapărat de acest risc.
România, la un pas de epidemie?
Medicul pediatru avertizează că valul de bronșiolite care este pe drum va fi de trei ori mai mare decât cel de acum și cel mai mare din ultimii zece ani. Situașia este îngrijorătoare în toată lumea, astfel că ministrul Sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața creșterii majore a cazurilor de insuficiență respiratorie în rândul copiilor.
Din acest motiv, sistemul de Sănătate a fost puternic afectat, iar situația în spitale este critică. Specialistul susține că în România, cazurile abia acum încep să apară, iar situația este cu adevărat îngrijorătoare.
„Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică…(…)
Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie…
Și nu e numai Franța… Si în Luxemburg e la fel. Iar la noi abia a început. Bun. Asta e… Suntem „deștepți” și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste… De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România…”, a transmis medicul, cu o ironie amară.
Categoriile de persoane cele mai vulnerabile
Medicul pediatru a tras un mare semnal de alarmă către părinții care au în grijă sugari cu vârsta până în 6 luni, aceștia fiind extrem de expuși riscului de a se îmbolnăvi.
Dr. Mihai Craiu le recomandă părinților să aibă atenție sporită la igiena mâinilor și să se ferească să atingă bebelușii în zone din care se pot infecta. O altă recomandare prețioasă este aceea de a separa copiii sănătoși de cei bolnavi, răciți, mai ales dacă unii dintre ei sunt sugari. Iată de ce trebuie să mai țineți cont pentru a vă proteja sănătatea.
„1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
2. „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.
3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.
6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.
Sănătate tuturor!”, scrie medicul Mihai Craiu pe Facebook.