22 feb. 2022 | 11:35

Dr. Mihai Craiu, avertisment clar pentru părinți privind înghițirea unui obiect care poate provoca decesul copiilor: „Poate să ardă sever peretele esofagian”

Sănătate
Dr. Mihai Craiu, avertisment clar pentru părinți privind înghițirea unui obiect care poate provoca decesul copiilor: „Poate să ardă sever peretele esofagian
Mihai Craiu, medic pediatru Sursă foto: e-sante.fr

Medicul pediatru Mihai Craiu a transmis, luni, un semnal de alarmă către părinți cu privire la un obiect des întâlnit în orice casă, care poate deveni un pericol pentru sănătatea copiilor. Potrivit specialistului, mulți părinți ignoră riscurile la care își expun puii atunci când îi lasă nesupravegheați în preajma acestor obiecte de mici dimensiuni, pe care le pot înghiți cu ușurință.

Înghițirea acestui obiect poate provoca adevărate tragedii

Pediatrul Mihai Craiu este unul dintre medicii cei mai urmăriți și apreciați de părinții din România. Cu o grijă deosebită pentru micii săi pacienți, specialistul transmite deseori informații care ar putea fi utile pentru părinți, în vederea evitării anumitor probleme de sănătate sau pericole cu care se pot confrunta în orice moment.

În urmă cu o zi, medicul pediatru și-a îndreptat atenția către pericolul reprezentat de bateriile alcaline mici, folosite pentru diferite electronice, ceasuri sau cântare corporale. Acesta a explicat că, deseori, părinții ignoră aceste detalii, neconștientizând că un astfel de obiect mic poate avea consecințe uriașe sau chiar fatale pentru un copil.

Nu este niciun secret că, în primii ani de viață, copiii sunt tentați să introducă în gură orice obiect le iese în cale, indiferent de mărimea acestuia. Astfel, o secundă de neatenție din partea adulților poate costa sănătatea sau viața propriului copil.

Mihai Craiu susține că aceste riscuri uriașe sunt asociate compoziției alcaline a bateriilor, dar și dimensiunilor mici, astfel că ele se pot instala în cele mai sensibile părți ale corpului. Până acum, în lume, au fost înregistrate 59 de decese provocate de înghițirea acestor obiecte, însă numărul copiilor care au ajuns la spital este mai mare. De asemenea, există și situații în care bateriile au ajuns direct în stomac, iar leliminarea lor rapidă nu a provocat accidente grave.

„Dimensiunea mică nu le face nevinovate”

„Aceasta este o baterie alcalină mică, în formă de nasture, fixată într-un dispozitiv de prindere. Se mai numesc și „button battery”, în limba engleză. Peste 3000 de astfel de baterii sunt înghițite accidental, în SUA, conform cu datele American Poison Control Center – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28858893/
Din 1985 National Poison Data System consemnează 56.535 astfel de evenimente.

Și ce dacă? „Doar este o baterie atât de mică… Nu se va întâmpla nimic…” Din păcate aceste afirmații, pe care le-am auzit deseori de la părinți, nu sunt adevărate, în toate cazurile. Da, este adevărat că în 97% din cazurile citate în literatură se observă efecte minore sau nu se observa nimic, deși, în 2/3 din scenarii, copiii mici sunt cei care înghit aceste baterii. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470298/#!po=2.17391

În lume au fost descrise 59 decese, ca urmare a ingestiei de button batteries, în ultimele decenii.
De aceea trebuie să știm că dimensiunea mică nu le face „nevinovate”, iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave.

Bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot rămâne blocate în gât sau în esofag. Și se lipesc de mucoasa esofagului, producând o arsură chimică, prin efect alcalin, extrem de repede. Până in 2 ore poate să apară arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinți produc arsuri. Și substanțele alcaline pot să ardă. Întrebați bunicii despre arsurile cu sodă caustică…”, a scris medicul.

Alimentul care poate ameliora starea pacientului până la spital

În cazul în care bateria nu a ajuns în stomac, iar riscul să provoace arsuri este crescut, medicul le recomandă părinților să le administreze câte o linguriță de miere la cinci minute și să pornească imediat spre spital.

„Ce putem face până ajungem la spital, dacă suspectăm că bateria înghițită nu a ajuns în stomac?
Apropos, toți corpii străini rămasi în esofag ne produc o senzație de disconfort, ca o durere în capul pieptului, o creștere marcată a cantității de salivă și nevoia de a înghiți frecvent – se cheamă sindrom esofagian.

Cu siguranță știți cum este sindromul esofagian dacă vă amintiți cum a fost când ați mâncat în trecut pâine caldă, insuficient coaptă sau un covrig moale, insuficient prăjit. V-a rămas „undeva pe drum”, până în stomac, și ați înghițit în sec de multe ori…

Cam așa e si cu button batteries. Numai că ele pot să ardă sever peretele esofagian producând o fistulă (o gaură în peretele esofagului) către mediastin, pleură sau vasele mari. Cu efecte foarte grave… https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30039996/

În acest scenariu trebuie dată câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajungeți la spital. Cât persistă sindromul esofagian și sunteți pe drum spre spital dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac.

Odată ajunsă în stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singură, daca este mică, sub 20 mm”, a adăugat Mihai Craiu.

„Timpul este vital”

În scenariul cel mai negru, în care copilul ajunge să respire greu, părinții sunt rugați să sune urgent la 112, căci orice secundă scursă fără intervenția unui medic poate fi detrimentul pacientului.

„Nu forțați vărsăturile și nu pierdeți vremea. Timpul este vital în cazurile în care bateriile sunt inclavate în esofag sau în gât.
Dacă pacientul respiră dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizată undeva unde blochează și căile respiratorii. Sunați imediat la 112!

În principiu acțiunea se bazează pe vârsta copilului, pe mărimea bateriei și pe severitatea simptomelor.
Aici este protocolul de la National Capital Poison Center https://www.poison.org/battery/guideline”, a concluzionat medicul, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”.

 

 

 

 

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Marele coșmar de la bloc. Cine plătește pagubele
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Decizie pentru proprietarii de mașini pe benzină și motorină. Se taxează în plus de la 1 ianuarie 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro