Medicii dau un verdict îngrijorător. Potrivit informațiilor specialiștilor, două virusuri respiratorii obișnuite pot fuziona pentru a forma un virus hibrid capabil să se sustragă sistemului imunitar uman și să infecteze celulele pulmonare. Despre ce ar fi vorba, de fapt.
Conform studiilor, cercetătorii sunt de părere că aceste descoperiri ar putea explica motivul pentru care co-infectiile pot duce la o boală semnificativ mai gravă pentru unii pacienți, precum o pneumonie virală ce este greu de tratat, notează cei de la The Guardian.
Anual, circa 5 milioane de oameni din întreaga lume sunt spitalizați cu gripă A, în timp ce virusul respirator sincițial (RSV) reprezintă principala cauză a infecțiilor acute ale tractului respirator inferior la copiii sub cinci ani și poate provoca boli severe la unii copii și adulți înaintați în vârstă.
În timp, se crede că sunt relativ comune, nu era clar cum ar răspunde acești viruși dacă s-ar găsi în interiorul aceleiași celule.
„Virușii respiratori există ca parte a unei comunități de mai mulți viruși care vizează toți aceeași regiune a corpului, ca o nișă ecologică.
Trebuie să înțelegem cum apar aceste infecții în contextul celuilalt pentru a obține o imagine mai completă a biologiei fiecărui virus în parte.”, a declarat dr. Joanne Haney de la Centrul de cercetare a virusurilor MRC-Universitatea din Glasgow, care a condus studiul.
Pentru a investiga, Haney şi colegii săi au infectat în mod deliberat celule pulmonare umane cu ambele virusuri şi au descoperit că, în loc să concureze unul cu celălalt, aşa cum se ştie că fac alte virusuri, acestea s-au contopit pentru a forma un virus hibrid în formă de palmier, cu RSV și gripă.
„Acest tip de virus hibrid nu a mai fost descris niciodată. Vorbim despre virusuri din două familii complet diferite care se combină împreună cu genomurile şi proteinele externe ale ambelor virusuri.
Este un nou tip de virus patogen.”, a declarat profesorul Pablo Murcia, supervizorul cercetării publicate în Nature Microbiology.
Odată format, virusul hibrid a reușit să infecteze și celulele învecinate, chiar și în prezența anticorpilor împotriva gripei care ar bloca de obicei infecția.
Deși anticorpii încă s-au lipit de proteinele gripei de pe suprafața virusului hibrid, acesta ar fi folosit doar proteinele RSV învecinate pentru a infecta celulele pulmonare.