Medicul care a stat 4 săptămâni în Gaza, mărturisiri dramatice din război: ‘Am fost în iad’
Acțiunile militare ale Israelului în Fâșia Gaza, imediat după 7 octombrie, au distrus zone întregi pline cu civili, iar mărturiile celor care au reușit să scape de acolo sunt dramatice. Printre cei care au reușit să scape se află și Abdel Hammad, medicul care a stat 4 săptămâni în Gaza. Citește mai departe și descoperă ce mărturisiri dramatice din război a făcut medicul.
Bombardamentele Israelului în Gaza și mitingurile pro-palestiniene
Data de 7 octombrie va rămâne în istorie ca una din cele mai dureroase zile, cel puțin pentru Israel, după atacurile a peste 1.400 de luptători Hamas. Atacurile surprinzătoare din acea zi avea să lase în urmă peste 1.500 de israelieni decedați și aproximativ 300 de persoane luate ostatici.
La doar câteva ore de la acest atac, armata israeliană avea să declanșeze cele mai dure răspunsuri militare împotriva grupării Hamas din ultimii 40 de ani, iar din acel moment și până astăzi zone întregi din Fășia Gaza, unde se află peste 2 milioane de civili, au fost aproape rase de pe fața pământului.
Printre cei care aveau să fie prinși în aceste atacuri se numără și un medic chirurg, Abdel Hammad, care lucra la Spitalul Shifa, unde trebuia să efectueze operații de transplant, când s-a trezit prins în capcană și sub asediu.
Abdel Hammad, în vârstă de 67 de ani, este medicul care a stat 4 săptămâni în Gaza, devenind un erou al acelor zile, salvând viețile civililor răniți în bombardamentele israeliene.
Abdel Hammad, medicul care a stat 4 săptămâni în Gaza
Într-un interiu acordat celor de la The Mirror, Abdel Hammad a povestit cum a petrecut patru săptămâni în interiorul zonei de război, unde peste 9.700 de civili și-au pierdut viața, dintre care 4.800 de copii.
Medicul spune că, în ziua în care a izbucnit războiul, el se afla la spitalul Shifa, înainte de a se muta într-o clădire a ONU care a oferit ajutor celor aproximativ 12.000 de refugiați.
Medicul se afla în Gaza, deoarece trebuia să efectueze operațiuni de transplant, două în ziua atacului Hamas din 7 octombrie și două în ziua următoare, când s-a trezit prins în capcană și asediat. În primele zile ale bombardamentului aerian, Abdel Hammad a ajutat bolnavii și răniții.
”Chiar și înainte de acest război, energia electrică era nesigură. Când făceam transplanturi, curentul electric pornea și se oprea și trebuia să aștepți să revină, aceasta este experiența oricărui chirurg din Gaza.
A fost o vreme când am crezut că voi muri. Bombardamentele erau foarte aproape, eram foarte aproape de atacurile aeriene F16, erau chiar peste drum. Când ne-am deplasat spre sud, am văzut că întregul cartier fusese pus la pământ. Lucrul care mi-a venit în minte a fost distrugerile din cel de-al Doilea Război Mondial, puteai simți mirosul cadavrelor încă sub dărâmături.
Toată lumea era conștientă de asta, nu doar eu, eram singurul medic de acolo, dar personalul ONU știa cu toții ce era.”, povestește publicației medicul care a stat 4 săptămâni în Gaza.
Curajul medicilor care și-au pierdut viața
În același interviu, Abdel Hammad a mai povestit cum clădirile au fost rase de pe fața pământului, cu cratere uriașe pe drumuri și moloz peste tot, în scene de devastare care i-au amintit de imaginile din cel de-al Doilea Război Mondial.
În timp ce vorbea despre medicilor care și-au pierdut viața, SUA a purtat discuții despre o pauză a ostilităților și, la fel ca Abdel, socrii primului ministru scoțian Humza Yousaf, Elizabeth El-Nakla și soțul Maged, au ajuns în sfârșit acasă.
Dar atacurile au continuat, 52 de persoane au fost ucise în tabăra de refugiați Maghazi din centrul Gaza și zeci au fost rănite. Consultantul NHS, Abdel Hammad, care locuiește în Liverpool, are încă vii amintirile despre victimele din Gaza și de modul în care colegii săi au pierdut membri ai familiilor în timpul atacurilor armatei israeliene asupra zonelor de civili.
Află despre: Cine este liderul grupării Hamas și ce vrea să facă în Fâșia Gaza. El este creierul din spatele atacurilor din Israel
În cee ce-i privește pe cei rămași în viață, medicul povestește că au rămas fără curent electric, apă, mâncare și că toate eforturile umanitare ar putea fi în zadar, dacă nu se opresc bombardamentele:
”Acum sunt total dependenți de generatoare. Nu există energie electrică.
Acestea sunt pornite cu normă întreagă, 24 de ore din 24, așa că se defectează, iar lipsa de combustibil este o problemă și apoi trebuie să aștepți să fie umplute cu combustibil. Sunetul exploziilor a fost pur și simplu incredibil și zguduirea clădirilor.
Mi-au spus că, dacă îl pot auzi, înseamnă că sunt încă în viață, înseamnă că nu ai fost lovit direct.”, a mai declarat Abdel Hammad, medicul care a stat 4 săptămâni în Gaza.
El a rămas în contact cu colegii care se află încă în Gaza, dar se teme că mulți dintre cei 1.200 de pacienți cu transplanturi prinși în capcană nu vor supraviețui.
Marșuri de protest în întreaga lume împotriva Israelului
De la Washington la Milano și Paris, zeci de mii de manifestanți pro-palestinieni au mărșăluit sâmbătă, cerând oprirea bombardamentelor Israelului asupra Gazei.
Vezi și: Lovitură pentru Joe Biden din cauza războiului din Israel. Condiția pusă de musulmanii din SUA
Marșurile au reflectat neliniștea tot mai mare cu privire la numărul tot mai mare de victime civile și la suferințele provocate de războiul dintre Israel și Hamas.
Protestatarii, în special în țările cu populație musulmană numeroasă, inclusiv în SUA, Marea Britanie și Franța, și-au exprimat dezamăgirea față de guvernele lor pentru că sprijină Israelul în timp ce bombardamentele acestuia asupra spitalelor și zonelor rezidențiale din Fâșia Gaza se intensifică.
Bilanțul civililor palestinieni morți în războiul dintre Israel și Hamas a ajuns la 9.448, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. În Israel, peste 1.400 de persoane au fost ucise, cele mai multe dintre ele în atacul Hamas din 7 octombrie care a declanșat războiul.
În SUA, mii de persoane au convergent în capitala țării pentru a protesta împotriva sprijinului acordat de administrația Biden Israelului și a continuării campaniei militare în Gaza.
Vezi și: Încă două persoane care au și cetățenie română sunt ostatice în Fâșia Gaza. Ce a anunțat MAE
”Palestina va fi liberă”, au scandat demonstranții care purtau kefișe albe și negre, în timp ce un steag palestinian uriaș a fost desfășurat de o mulțime care a umplut Pennsylvania Avenue, bulevardul care duce spre Casa Albă.
În Europa creștere a numărului de atacuri și incidente antisemite
Mai multe țări din Europa au raportat o creștere a numărului de atacuri și incidente antisemite din 7 octombrie.
La mitingul de la Londra, Poliția Metropolitană a declarat că ofițerii săi au efectuat 11 arestări, dintre care una pentru terorism, pentru afișarea unei pancarte care ar putea incita la ură.
Forțele de poliție au avertizat că vor monitoriza, de asemenea, rețelele de socializare și vor folosi recunoașterea facială pentru a depista comportamentele infracționale.
La Berlin, aproximativ 1.000 de polițiști au fost desfășurați pentru a asigura ordinea după ce proteste anterioare pro-palestiniene au devenit violente. Agenția germană de știri dpa a relatat că aproximativ 6.000 de protestatari au mărșăluit prin centrul capitalei germane.
Poliția a interzis orice fel de declarații publice sau scrise care sunt antisemite, antiisraeliene sau care glorifică violența sau teroarea. Câteva mii de protestatari au mărșăluit și prin orașul Duesseldorf din vestul Germaniei.
Marșuri pro-palestiniene și la București
În București, sute de persoane s-au adunat în centrul orașului, multe dintre ele fluturând steaguri palestiniene și scandând ”Salvați copiii din Gaza”.
Vezi și: A fost deschisă granița Gaza-Egipt. Ce se întâmplă cu românii blocaţi, MAE a făcut anunţul
La un miting al câtorva mii de persoane din Milano, Matteo Salvini, vicepremier, s-a pronunțat împotriva antisemitismului. Într-o altă parte a orașului Milano, un miting pro-palestinian a atras aproximativ 4.000 de persoane, iar la Roma a avut loc, de asemenea, un marș de câteva mii de persoane.