Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a explicat despre creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 într-un timp foarte scurt. Medicul avertizează românii că acest trend ascendent se poate repeta, căptând proporții și mai îngrijorătoare.
Medicul Rafila oferă previziuni sumbre vizavi de încetarea creșterii numărului de cazuri. În cel mai fericit caz, perioada în care numărul de îmbolnăviri ar stagna este de câteva săptămâni, dacă cetățenii vor înțelege mesajele autorităților și vor respecta măsurile de prevenire a transmiterii comunitare.
Medicul a mai vorbit despre faptul că România se apropie de un nou vârf, ceea ce ar însemna că după acest moment creșterea s-ar putea opri. Pe de altă parte, fenomenul existent în România nu este izolat, medicul dând exemplul altor țări în care numărul cazurilor a crescut exploziv după renunțarea la purtarea măștii și la păstrarea distanței sociale.
„Dacă ne apropiem de un nou vârf, putem să considerăm că e bine, pentru că înseamnă că se oprește creșterea. Dacă atingi un vârf, punctul următor e de descreștere. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni și doar dacă reușim să încheiem această abordare diferită în zona publică în ceea ce privește această afecțiune, încât să dăm suficientă coerență mesajelor, pe de o parte, și să dăm încredere oamenilor, că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal. Acest lucru trebuie coordonat cu autoritățile de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.
Președintele Societății Române de Microbiologie a avertizat cetățenii că exist un risc major de transmitere, atâta timp cât expunerea este mare. Acesta menționează faptul că trendul descrescător nu va veni de la sine, dacă oamenii nu fac ceva în acceastă privință, mai exact să se protejeze și să poarte mască.
„Important este trendul. Trebuie să avem o perioadă de 1-2 săptămâni ca să putem spune că pandemia se află într-o anumită faza a evoluției. Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, sigur că se poate ajunge și la cifre mai mari.
Trendul descrescător să știți că nu vine de la sine, am auzit și teorii – ‘oricurm în 2-3 săptămâni începe să scadă transmiterea’, dar nu există motivație științifică care să reflecte acest lucru. În toate țările unde s-a renunțat la distanțare fizică și la utilizarea măștii a crescut numărul de cazuri, fără să existe semnele unei scăderi din senin, pentru că acest lucru nu se poate întâmpla. Cu cât ne expunem mai mult, cu atât transmiterea va fi mai intensă”, a avertizat el, potrivit digi24.ro.