Medicul Alexandru Rafila, despre modul în care vor vota persoanele infectate cu COVID-19: „Mi se pare cel mai sigur”

Medicul Alexandru Rafila, despre modul în care vor vota persoanele infectate cu COVID-19: „Mi se pare cel mai sigur”
Medicul Alexandru Rafila, despre modul în care vor vota persoanele infectate cu COVID-19: "Mi se pare cel mai sigur” Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Alegerile parlamentare se apropie cu pași repezi, astfel că autoritățile au început să gândească soluții pentru ca toată lumea să aibă posibilitatea să voteze, fără a-i fi îngrădit acest drept. Una dintre problemele discutate de oficiali este cea a persoanelor infectate cu COVID-19, pentru care este necesar un regim special de votare.

Alexandru Rafila, despre cea mai sigură metodă de votare

Invitat la Digi24, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a explicat care este cea mai recomandată metodă de votare pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, din punctul său de vedere.

Acesta susține că varianta votului la domiciliu, cu ajutorul urnei mobile, este o variantă sigură, existând și timp suficient pentru a putea fi aranjate toate formalitățile.

 Cum vor vota persoanele infectate cu COVID-19
Cum vor vota persoanele infectate cu COVID-19

„Este foarte greu să limitezi dreptul la vot, este o discuţie care ţine până la urmă de Constituţie, cred. Dreptul la vot este unul constituţional. Mă gândesc că Autoritatea Electorală Centrală şi guvernul vor găsi o soluţie astfel încât să ofere posibilitatea, într-un fel sau în altul, şi persoanelor care sunt – să spunem – infectate să voteze.

Există două posibilităţi. Una este aceea de a vota la domiciliu, există urna mobilă, şi cred că există o posibilitate care poate fi aplicată fără niciun fel de problemă, mai ales că este suficient timp până atunci pentru a fi stabilit un mecanism care să permită acest lucru.

Mai degrabă decât să se deplaseze persoana infectată la secţia de vot. Mie mi se pare mult mai sigur din punctul de vedere al prevenirii bolii”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24, citat de adevarul.ro.

Nelu Tătaru, despre deplasarea la secția de votare

În urmă cu două zile, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre varianta deplasării persoanelor cu COVID-19 la secțiile de vot. Acesta a oferit infirmații despre organizarea unui circuit separat și a instalării unui cabine speciale dedicate persoanelor infectate.

”Aceste persoane vor avea prioritate și vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”, a mai adăugat ministrul.

De altfel, șeful de la Sănătate a precizat că, dacă o persoană deja testată pozitiv cu COVID-19 intră într-o cabinp de vor, aceasta atrage cu sine “o anchetă epidemiologică”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI