Alexandru Rafila a explicat luni seară care este situația cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 din România, dar mai ales care este secretul unui număr impresionant de cazuri vindecate.
În ultimele săptămâni, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a explodat, dar vestea bună este că și numărul pacienților vindecați este în continuă creștere. În prezent, în România au fost confirmate 13.512 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 5.269 vindecate și 818 de persoane decedate. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie, iar din acel moment nu a existat nicio zi fără cazuri de îmbolnăviri raportate.
Invitat la Digi24, Alexandru Rafila a dezvăluit care este misterul din spatele a mii de vindecări care au loc în România. În ciuda faptului că aceste vindecări reprezintă o bucurie enormă pentru cetățeni, mai multe persoane s-au întrebat care este minunea din spatele rezultatelor pozitive.
Potrivit președintelui Societății de Microbiologie, numărul de cazuri vindecate și externate se datorează formelor ușoare și medii pe care pacienții le-au dezvoltat.
„Dacă vă uitați la numărul de pacienți din secțiile de terapie intensivă, cazurile grave, este mereu în jur de 250. Înseamnă că majoritatea formelor care au apărut în România au fost cazuri ușoare sau medii, iar durata de spitalizare pentru ele este mai scurtă, în general de circa două săptămâni până la negativarea a două teste consecutive la interval de 24 de ore.
De aceea numărul de persoane care se vindecă crește foarte rapid în România. Dacă acest număr creștea mai lent ar fi însemnat că proporția cazurilor grave era mult mai mare, iar durata de spitalizare pentru un caz grav este de patru – șase săptămâni, nu de două săptămâni cum e pentru cazurile medii și ușoare”, a explicat Alexandru Rafila.
Recent, Alexandru Rafila susținea că numărul de persoane infectate cu COVID-19 poate fi și de zece ori mai mare decât numărul oficial, acest lucru fiind strâns legat de faptul că persoanele infectate au fost asimptomatice și fie nu au știut de infecție, fie s-au tratat la domiciliu.
”Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate şi, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populaţia României, 120.000 o să vedeţi că este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred că în România am avut o circulaţie extrem de intensă a virusului, am avut în unele locuri ca Suceava.
Nu poţi să compari Suceava nici măcar cu Bucureşti, pentru că am avut la Suceava 3.000 de cazuri, marea majoritate în oraşul Suceava, cel puţin 2.000 de cazuri, un oraş cu 120.000 de locuitori. Am avut la un moment 1.000 în Bucureşti, unde avem 2 milioane de locuitori. Diferenţele sunt foarte, foarte mari. Înseamnă că acolo a circulat foarte mult virusul şi acolo trebuie să iau nişte măsuri”, a mai declara Alexandru Rafila în urmă cu 5 zile pentru Digi24.