România se află într-o stare tensionată, de la zi la zi. Cazurile de COVID-19 au depășit pragul de trei la mie, în ultimele 24 de ore înregistrându-se 3.900 de îmbolnăviri. Autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la numărul mare al pacienților internați la ATI, dar și la cel al persoanelor decedate zilnic.
Bilanțul morților din ultimele două săptămâni le pun autorităților și medicilor multe semne de îngrijorare. În prezent, în secția de Terapie Intensivă sunt internați 791 de pacienți, iar alte 60 de decese au fost înregistrate doar în ultimele 24 de ore. Până în acest moment, în România au fost înregistrate 180.388 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care, 5.872 au decedat.
Managerul de la Institutul “Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a explicat în cursul serii de ieri motivul pentru care, în România, mortalitatea este mult mai ridicată decât în alte țări.
Profesorul a subliniat că acest trist rezultat este direct proportional cu numărul infectărilor, fenomen regăsit în orice țară, atunci când există multe cazuri de COVID-19. Din păcate, România se confruntă cu primul val al infectărilor, iar mortalitatea diferă de la un spital la altul.
Din păcate, în unitățile sanitare unde nu există condiții bune și aparatură performantă, pacienții au șanse mai ridicate să piardă lupta cu viața.
„Italia a reînceput în momentul de față să aibă infecții. În momentul în care ai un număr relativ mic de infecții e clar că și mortalitatea este mică. Așa s-a întâmplat și la noi. La noi, din păcate, primul val nu s-a terminat, suntem în continuare în primul val și vedem efectele primului val.
Dacă vă uitați pe cifrele comparative la primul val din Franța o să vedeți că acolo era mortalitate de nu puteai să o numeri. (…) În momentul de față noi suntem în acea perioadă a primului val unde mortalitatea este în creștere, dar și asta este diferențiată. De exemplu, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, mortalitatea este de 2,3. ceea ce demonstrează că se poate.
În alte locuri unde tehnologia nu este atât de bine pusă la punct mortalitatea este mai mare”, a declarat Adrian Streinu Cercel, potrivit antena3.ro.
În cursul zilei de duminică, Marcel Ciolacu i-a mulțumit profesorului Adrian Streinu-Cercel pentru receptivitatea sa cu privire la invitația PSD de a i se alătura la alegerile parlamentare. Astfel, managerul de la “Matei Balș” și-a anunțat ieri candidatura pe listele PSD, asemeni reprezentantului României la OMS, Alexandru Rafila.
“Am acceptat invitaţia de a participa în Senat la activitatea pe probleme de politici de sănătate. Specialişti trebuie să fie nu numai la nivelul spitalelor, ci şi acolo unde se fac legile care se vor aplica la nivelul unităţilor spitaliceşti.
Va trebui să recreionăm sistemul sanitar romanesc, dar de la nivelul institutului nu pot face acest lucru, însă de la nivelul Parlamentului sunt convins că pot face acest lucru”, a declarat Streinu-Cercel.