Tulpina indiană reprezintă cel mai nou pericol în lupta cu pandemia de Covid-19, aceasta fiind mult mai contagioasă și mai agresivă decât tulpina inițială. Managerul Institutului „Matei Balș”, medicul Adrian Marinescu, a explicat recent ce se va întâmpla în România dacă tulpina indiană va deveni predominantă.
Dacă până acum, pentru a exista o imunizare colectivă la nivel de țară era nevoie de vaccinarea a 60-70% din populație, acum, specialiștii atrag atenția că acest procent va crește obligatoriu, ajungând până la 80%.
Medicul Adrian Marinescu avertizează asupra transmiterii comunitare rapide a tulpinii identificate în România, care seamănă foarte bine cu cea britanică, dar care este mai agresivă și mai contagioasă.
Specialistul susține că vaccinarea anti-Covid-19 ar trebui făcută în rândul populației majoritare, astfel încât, la toamnă, România să nu se confrunte cu un val patru puternic influențat de această tulpină Delta.
În plus, managerul de la Balș ne avertizează că doar în toamnă vom putea afla dacă mai este nevoie de administrarea unei a treia doză de vaccin. Pe de altă parte, Adrian Marinescu vorbește despre necesitatea unei vaccinări periodice, asemeni vaccinului antigripal.
„Suntem protejaţi (n.r. – de varianta Delta) într-o măsură destul de mare, poate nu exact ca pentru varianta din Marea Britanie (n.r. – Alfa), dar e un procent important. E o şansă mare să nu ne infectăm, iar dacă totuşi o facem, va fi o formă uşoară, care să nu presupună spitalizare şi care să nu ne pună viaţa în pericol.
În al doilea rând, riscul de a transmite e categoric mai mic, lucru demonstrat prin studii ample. În al treilea rând, dacă obţinem o vaccinare extinsă la nivelul populaţiei, la un moment dat virusul SARS-CoV-2 va dispărea din populaţie.
Este modalitatea prin care închidem pandemia. Nu o închidem precum o uşă, e clar că nu aşa se întâmplă. Dar vom scurta intervalul de timp şi vom transforma (n.r. – virusul în aşa fel încât) vom putea discuta despre COVID-19 ca despre un «guturai»“, a declarat dr. Adrian Marinescu la Digi24.
Medicul Adrian Marinescu a confirmat transmiterea mult mai rapidă a acestei tulpini, dar și faptul că imunitatea oferită de vaccin scade în timp, motiv pentru care, dacă vacicnul va râmâne în circulație, va fi nevoie de o reînoire a imunității prin vaccinare.
„Categoric că există acest risc (n.r. – ca imunitatea să scadă în timp). De când a început campania de vaccinare, companiile s-au gândit fie că imunitatea se va pierde, fie că vor apărea variante virale care nu mai răspund la vaccin. Nu se pune problema în situaţia de faţă.
Dar întotdeauna trebuie să luăm în calcul că un update al vaccinului va fi necesar, în măsura în care virusul rămâne mult timp în circulaţie. Toamna este un moment-cheie pentru ce se va întâmpla după“, a explicat dr. Marinescu, potrivit Digi24.
Întrebat dacă acest vaccin va ajunge să fie administrat constant, asemeni celui antigripal, medicul a confirmat această ipoteză, însă nu s-a putut pronunța cu exactitate, deoarece lucrurile se află în continuă schimbare.
„Da, pentru o perioadă de timp, foarte probabil că da. Dar lucrurile sunt în dinamică şi nimeni nu poate să facă o prognoză exactă despre ce va însemna situaţia din toamnă, comparaţia cu valul al 3-lea. (…) Până la urmă vorbim de tulpina din India şi ştim că există peste tot în Europa, iar în unele locuri e chiar predominantă“, a continuat acesta.