Medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” a vorbit despre administrarea celei de-a treia doză de vaccin produs de Pfizer, după ce alianța Pfizer-BioNTech a solicitat autorizarea dozei trei pentru SUA și Europa. Potrivit infecționistului, cetățenii din România ar putea în curând să beneficieze foarte curând de această oportunitate, scopul fiind acela de a spori imunitatea în fața noilor tulpini, mult mai periculoase.
Părerile privind administrarea dozei trei ale serului produs de Pfizer sunt împărțite. În timp ce mai mulți medici consideră că două doze sunt suficiente și, de fapt, important este ca mai multă lume să fie vaccinată, alții susțin că eficiența unei a treia doze ar face diferența în fața agresivității noilor tulpini.
Din cea de-a doua categorie face parte și medicul Adrian Marinescu, infecționist la Matei Balș, care susține că varianta Delta ar putea avea un impact foarte mare asupra societății, iar o actualizare a vaccinului nu poate fi decât binevenită.
„Probabil că o să apară destul de repede. Aș face următoarea precizare. Cu o eficiență mai mare, pentru că și variantele actuale de vaccin pot fi folosite cu brio. E vorba de a crește componentele legate de eficiență și de altfel, știți bine că toate companiile producătoare, încă de la început au spus că, la un moment dat, va fi un update care se referă la exact la noile mutații.
Acum vorbim de varianta Delta că ne interesează foarte tare, apropo de impact. Cât de probabil este ca această doză să fie de făcut peste tot în lume, inclusiv în România?”, a transmis medicul, potrivit Antena3.
Medicul infecționist nu a oferit o data fixă pentru administrarea celei de-a treia doză, dar a menținat că acest lucru ar putea avea loc în toamnă.
Acesta face apel la cetățeni pentru a conștientiza că nu cifra infectărilor este relevantă, ci gravitatea cazurilor. Potrivit acestuia, cea de-a treia doză ar imuniza mai mult populația, iar noile tulpini nu ar reuși să afecteze populația vaccinată.
“De ce? Pentru că vorbim de variante noi și în plus venim și cu o stabilitate mai mare legată de imunitate. Nu ar fi neapărat o problemă legată de doze, eu m-aș gândi, cum ne pregătim pentru situația mai grea și cum reușim să rămânem echilibrați și cu calm, așa cum cred că am făcut în toată pandemia, sau așa trebuia.
Să ne gândim că nu contează numărul de infectări. Până la urmă, ne interesează dacă sunt cazuri severe și care presupun spitalizare”, a adăugat Adrian Marinescu, potrivit sursei citate.