Mulți cetățeni așteaptă cu sufletul la gură vaccinul anti-covid-19 care aduce speranțe noi în lupta acerbă cu virusul nemilos. În ciuda faptului că există multe necunoscute, românii nu și-au pierdut speranța în serul salvator. Medicul infecționist, Adrian Marinescu, a oferit câteva răspunsuri cheie, menite să clarfice anumite aspecte legate de noul vaccin și despre imunizarea pe care le-o oferă pacienților.
Întrebările despre efectele noului vaccin anti-covid-19 sunt multe și diferite, astfel că fiecare persoană se raportează la propria stare de sănătate atunci când și le pune.
În urma unui interviu în exclusivitate pentru Gândul.ro, medicul Adrian Marinescu de la Spitalul Matei Balș a răspuns la unele dintre cele mai arzătoare întrebări despre vaccinul revoluționar.
În urmă cu puțin timp, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că primele doze de vaccin au fost achitate de statul român, astfel că drumul până la vaccinare este unul scurt. Multe persoane au exprimat nedumeriri legate de prospect, însă nici medicii nu cunosc extrem de bine toate aspectele și interacțiunile serului cu posibile afecțiuni pe care cetățenii le-ar putea avea.
Într-o perioadă extrem de dură din punct de vedere al gestionării pandemiei de COVID-19, vaccinul ar părea printre puținele soluții care ar imuniza populația în lupta cu virusul nemilos. Cu toate acestea, există și voci care vorbesc despre efectele adverse în interacțiunea cu alți compuși ai altor vaccine, printre care și cel gripal.
Mulți oameni susțin că cine ar fi făcut vaccinul antigripal nu pot să-l facă și pe cel anti-covid-19. Același lucru s-ar întâmpla și în cazul celor care au gripă, fiindu-le interzis să facă vaccinul anti-covid.
Medicul Marinescu a afirmat pentru gandul.ro că vaccinul anti-covid-19 poate fi făcut, indiferent dacă ești sau nu vaccinat antigripal. Condiția ar fi ca între cele două să existe pauză de minim o săptămână.
“Vaccinul anti-COVID poate fi făcut imediat după vaccinul antigripal. Recomandarea mea este să fie o perioadă de pauză de o săptămână”, a transmis acesta, potrivit gandul.ro.
Pentru persoanele care nu au aflat încă, este important de știut că vaccinul se face în două doze, la interval de 30 de zile între acestea. Medicul Adrian Marinescu a fost întrebat dacă există posibilitatea ca în acest interval de timp, pacientul să contacteze virusul.
Răspunsul afirmatic a venit rapid și fără îndoieli,astfel că cei vaccinați vor avea nevoie de mai multe zile până vor avea imunitate împotriva COVID-19, însă acest lucru nu este general valabil.
”DA, poate să facă boala dacă nu are un titru (cantitate de substanță activă, exprimată în grame, care se află dizolvată într-un mililitru de soluție) corespunzător de anticorpi. Personal, cred că și după prima doză vor fi anticorpi, dar după a doua doză vom avea o siguranță clar mai mare.”, a dezvăluit medicul.
Întrebat dacă femeile gravide vor putea face vaccinul, medicul de la Balș a oferit un răspuns care nu le va bucura pe viitoarele mămici. Acestea nu pot face vaccinul pentru moment, necunoscându-se suficiente infirmații despre efectele asupra fătului.
“Femeile gravide nu vor face, cel puțin deocamdată, vaccinul pentru că nu există date suficiente. Oricum, raportul EMA (n.red. – European Medicines Agency) va veni curând cu toate precizările de rigoare”, a mai adăugat acesta.