Medicii Spitalului „Marius Nasta”, apel disperat către români: „O serie de pacienți cu boli cronice nu au ajuns la spital de teamă. E vorba despre o biată gripă”

Medicii Spitalului „Marius Nasta”, apel disperat către români: „O serie de pacienți cu boli cronice nu au ajuns la spital de teamă. E vorba despre o biată gripă”
Medicii Spitalului "Marius Nasta", apel disperat către români: "O serie de pacienți cu boli cronice nu au ajuns la spital de teamă. E vorba despre o biată gripă" Sursă poză: Antena3.ro

Doi medici ai spitalului „Marius Nasta” fac apel la populație pentru a merge să-și trateze bolile cronice, fără a-i fi frică de pericolul COVID-19. Chiar dacă noul coronavirus a pus stăpânire pe întreaga lume, decesul cauzat de alte boli deja existente poate să fie mai mare decât cel cauzat de virusul ucigaș.

“Faci acest comandament când ai război civil, nu când ai o gripă”

Șeful secției de Chirurgie Toracică ”Marius Nasta”, prof. Ioan Cordoș, împreună cu conf. univ. dr. Radu Stoica au vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre pericolul la care suntem expuși ca societate atunci când evităm să mergem la doctor de teama de a nu ne infecta cu COVID-19.

Cele două mari cadre medicale nu subminează efectul devastator pe care îl poate avea infectarea persoanelor din categoriile de risc, însă subliniază efectele catastrofale pe care frica mersului la medic pentru boli cronice o poate crea.

Din păcate pacienții au resimțit cel mai mult criza de coronavirus, având în vedere starea de tensiune și groază, picurată zi de zi de media. Și mai ales că s-a constituit acel Comandament. Faci acest comandament când ai război civil, nu când ai o gripă. E vorba despre o biată gripă.

S-a făcut o statistică să se vadă cum au murit oamenii, de ce afecțiuni. Mult mai mulți au murit de afecțiuni cardiovasculare care nu au reușit în această perioadă să își vadă medicul curant. Aceste afecțiuni trebuie evaluate periodic.

Nu pot să îl lași pe pacient și să facă ce o vrea Dumnezeu. Asta s-a întâmplat și la noi. O serie de pacienți cu boli cronice, de teamă nu au ajuns la spital, de temă. O teamă indusă”, a declarat pentru Antena 3, șeful secției de Chirurgie Toracică ”Marius Nasta”, prof. Ioan Cordoș.

“Bolnavii trebuie să ajungă la specialitățile cărora ei li se adresează”

Medicul Radu Stoica, șeful ATI ”Marius Nasta” a subliniat faptul că autoritățile au gestionat foarte bine pandemia de COVID-19, însă a venit momentul ca lumea să se obișnuiască să trăiască cu idea unei boli infecțioase printre noi.

Oamenii sunt îndemnați să meargă către specializările de care au nevoie și să conștientizeze faptul că neglijența față de problemele pe care le au deja pot costa mai mult decât riscul infectării.

Trebuie să ne gândim că a fost un moment cu multe necunoscute și teama veneau de la grozăviile care se întâmplau în China, în Italia, în țări civilizate, cu nivele medicale mult peste noi.

Atunci mi se pare oarecum firesc ca începutul să fi fost destul de greu și toate autoritățile au pus mână de la mână și cum populația noastră s-a purtat ok, iar după două luni am constatat că ne-am așezat pe un trend obișnuit al unei boli infecțioase.

Bolnavii trebuie să ajungă la specialitățile cărora ei li se adresează. Nu covidul se adresează. La pilmonar, la noi, trebuie să vină bolnavii cu covid pulmonari. Primii după noi, care și-au făcut treaba excepțional au fost cei de la Carol Davila, unde au venit toți bolnavii renali. Fiecare spital trebuie să facă acest lucru”, a spus șeful ATI ”Marius Nasta

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI