07 sept. 2023 | 15:27

Medicii se așteaptă la mii de îmbolnăviri în școli, la început de an. “200 de tipuri de virusuri și bacterii ne pândesc!” INTERVIU

EXCLUSIV
Medicii se așteaptă la mii de îmbolnăviri în școli, la început de an. “200 de tipuri de virusuri și bacterii ne pândesc!” INTERVIU
A crescut numărul cazurilor de COVID. Cum ne protejăm în fața infecțiilor respiratorii sursa foto: Profimedia

Cazurile de COVID au crescut în ultima săptămână, potrivit bilanțului transmis de Ministerul Sănătății, iar o dată cu venirea frigului și începerea școlii trendul ascendent s-ar putea menține în următoarea perioadă. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, a spus că în următoarea perioadă nu vom avea doar COVID, ci și alte tipuri de virusuri care ne vor crea probleme. În aceste condiții medicul recomandă purtarea măștii și distanțarea socială dacă știm că suntem bolnavi.

Covid-ul nu mai este „o infecție exotică”, ci una sezonieră

În intervalul 28 august -3 septembrie au fost înregistrate 4.772 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID, iar în prezent în șecțiile de COVID sunt internați 583 de oameni , în timp ce la Terapie Intensivă se află 45 de persoane, Totodată în ultima săptămână au fost înregistrate de INSP 12 decese.

Medicii atrag atenția că în perioada următoare numărul de cazuri va crește, la fel și numărul celor care vor face gripă, iar măsurile de prevenție, dar și vaccinarea rămân principalii inamici ai virusurilor.

Dacă privim strict epidemiologic, da există o creștere. Această nouă formă de Covid care dă un val de îmbolnăviri vine într-un context cumva sezonier. Am spuns în 2020 că, covid-ul va deveni o patologie sezonieră, asta înseamnă că atunci când vor începe să circule și celelalte virusuri cu transmitere respiratorie și acesta va fi unul dintre ele. 

„Faptul că știm cu toții cum să-l identificăm, ne putem testa repede și putem identifica și o parte dintre simptome, asta nu îl mai face diferit, nici măcar nu îl mai face exotic, îl face ca parte a acestui bagaj microbiologic care apare sezonier, la trecerea dintre anotimpuri.

Apare la această trecere dintre anotimpuri tocmai pentru că apar niște modificări de temperatură, cea mai importantă este scăderea cantității de vitamina D, adică practic virusurile, dar și bacteriile în aceeași măsură, încep să prolifice, să aibă mai multă putere în momentul în care este mai puțină radiație ultravioletă, soarele este mai puțin timp pe cer.

Radiația ultravioletă este inamicul natural al virusurilor și bineînțeles, vitamina D pe care pielea noastră o produce, o sintetizează la contactul cu razele solare și care este o componentă importantă a sistemului imunitar, iarăși și ea este într-o cantitatea mai mică, însă este momentul în care datorită evoluției virusurile și bacteriile „știu de această oportunitate”., cu atât mai mult dacă sunt modificări de temperatură”,  Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, pentru Playtech.ro.

  • Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.421.949 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

O nouă creștere a cazurilor de COVID-19. Ce spun medicii Sursa foto: Profimedia

Simptomele gripei includ febra şi frisoanele, tusea, durerea în gât, nasul înfundat, durerile musculare, durerea de cap şi oboseala. Spre deosebire de gripă, Covid-ul poate duce la complicații severe, mai ales dacă persoana infectată are probleme de sănătate.

Mai mult, persoanele infectate cu Covid,  pot fi contagioase pentru perioade mai lungi de timp şi pot purta boala fără să ştie. Atât pentru Covid, cât și pentru gripă medicii recomandă testarea pentru a urma un tratament specific. Diferențele mari de temperatură sunt un adevărat pericol pentru sănătatea noastră.

„Când spun modificări de temperatură, nu mă refer doar la cele climatice, ci și atunci când folosim aerul condiționat și facem foarte rece în casă, deși afară este foarte cald, lucrul acesta pentru organismul nostru nu este deloc benefic. 

Sigur, noi ne simțim bine că ne răcorim mai repede, dar șocul termic predispune la niște modificări, perturbări în imunitatea noastră care dau o și mai mare oportunitate în general infecțiilor respiratorii, de ce? Pentru că tractul respirator este cel care presabil, este cel mai ușor atins de infecții, iar după vine tractul digestiv, dar acolo putem să spunem că prin spălatul mâinilor putem să stopăm o mare parte a virusurilor și bacteriilor care infectează tractul digestiv. 

În schimb în tractul respirator dacă nu ne punem o mască nu prea putem să filtrăm foarte bine virusurile și bacteriile care profită de aceste oportunități”, a mai spus medicul Radu Crișan Dabija.

Sezonul rece, favorabil infecțiilor respiratorii

În continuare măsurile clasice de prevenție sunt sfinte, atrag atenția medicii. Este important ca persoanele vârstnice, copiii, dar și persoanele cu probleme de sănătate să acorde o atenție sporită măsurilor de prevenție pentru a evita anumite complicații, care în anumite cazuri pot fi fatale.

„Nu vreau să se înțeleagă că sunt un nou promotor al purtării măștii și că trebuie să ne întoarcem în perioada în care toată lumea purta mască, dar lucrul acesta aș vrea să îl spun ca pe o măsură de bun simț, de igienă comunitară.

Și înainte de COVID, eu dacă eram răcit dacă aveam simptome de răceală și mă duceam de exemplu la o ședință cu părinții sau într-un spațiu închis purtăm mască sau măcar păstram o anumită distanță față de persoanele care erau în jurul meu.

Având în vedere anticorpii toată lumea a făcut COVID, în ultimii 3 ani de zile măcar o dată, deci cu siguranță fie că ne-am vaccinat, fie că am făcut COVID, fie că le-am făcut pe ambele avem clar un bagaj imunologic și acest virus nu mai poate reprezenta un pericol important pentru persoanele imunocompetente.

Însă din nefericire Covid-ul va mai lua vieți, este vorba de cei din sfera celor care au deja o problemă de sănătate mai importantă, iar o infecție respiratorie o poate accentua sau nu știu că au o problemă de sănătate.

Asta se întâmplă în mare parte la orice infecție respiratorie, cu atât mai mult la COVID, care are un risc mai mare decât alte virusuri de a produce microtromboze.

Totdeauna o boală o complică pe alta, nu există că vorbim de un pacient care un cancer, care a fost operat, evident că nu o să-l vindece COVID de boala respectivă, ba dimpotrivă o agravează”, a mai punctat medicul.

Având în vedere că școala începe în doar câteva zile medicul le recomandă părinților să îi țină pe cei mici acasă, mai ales că ei au au o imunitate mai slabă, iar în cazul lor virusurile se transmit mai repede.

Cresc cazurile de coronavirus. Cum ne ferim copiii de infecții. sursa foto: Profimedia

„Este o particularitate a copilului și trebuie să înțelegem că, copilul are o imunitate diferită față de cea a adultului, copiii transmit virusurile mult mai ușor din cauza faptului că încă nu au dezvoltat abilitatea limfocitară de a recunoaște virusurile și atunci se bazează pe imunitatea primară, adică pe aceea imunitate de forță brută.

Răspunsul imunitar al copilului la aceea formă de boală este și cu ce bagaj vine de la mamă, de la ce a trecut prin laptele matern și ce dezvoltă el prin această imunitate brută. Un copil nu se poate abține să tușească, dar adultul are aceste reguli sociale nescrise.

A lăsa în comunitate un copil cu simptome având strict argumentul că nu am cu cine să-l las acasă este o dovadă de proastă creștere a părintelui.

Copilul răcit stă acasă, mama poate să-și ia concediu medica, cu tata cu bunica, cu o mătușă, dar din bun simt pentru această perioadă care va veni pentru că nu va fi numai covid, vor fi încă alte, și spun asta cu toată convingerea sunt peste 200 de entintăți respiratorii care ne infectează în sezonul rece. Cu cât este mai frig afară cu atât virusurile și bacteriile au o virulență mai mare”, a mai punctat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, pentru Playtech.ro.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Înșelătoria din magazine la care sunt expuși toți românii. Se pierd bani grei
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Marele actor al România ne-a părăsit. Adio, maestre! Toată țara îl plânge: De ce mi-ai luat o parte din suflet
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DONALD TRUMP, anunț înainte de a PRELUA FUNCȚIA. PREȘEDINTELE SUA a CONFIRMAT
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Echipa aurie a câștigat ieri battle-ul. Eliminare șocantă pentru Chefi, diseară: „N-am văzut un om să plângă în hohote ca acum”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro