Medicii DSP, înjurați și scuipați de românii care se întorc de sărbători acasă. Ce nemulțumiri au, de fapt

Medicii DSP, înjurați și scuipați de românii care se întorc de sărbători acasă. Ce nemulțumiri au, de fapt
Imagini surprinse în vamă Sursă foto: Libertatea.ro

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, vămile din vestul țării devin neîncăpătoare, din cauza românilor care se întorc acasă de la muncă. În ultimii doi ani, intrarea în țară le-a dat mai multe bătăi de cap atât autorităților, cât și celor din diaspora, având în vedere contextul epidemiologic actual, cu mai multe reguli și restricții anti-Covid-19. Din păcate, oamenii vin nepregătiți din punct de vedere al respectării prevederilor legate de pandemie, iar la vamă izbucnește un adevărat scandal.

Românii nevaccinați, revoltați că trebuie să intre în carantină

Pe data de 17 decembrie, a fost actualizată lista țărilor pentru care România impune carantină, în cazul în care cetățenii nu sunt vaccinați. De asemenea, pe data de 19 decembrie, pe această listă au fost adaugate țările în care se află o mare parte din români, precum Italia și Spania. Astfel, în funcție de situație, aceste persoane trebuie să stea în carantină pentru 10 zile, respectiv 14, în funcție de rezultatele testului PCR.

În weekendul care tocmai a trecut, peste 16.000 de români s-au prezentat fără dovada vaccinării sau testării anti-Covid-19, condiție esențială pentru a scăpa de carantină, astfel că medicii DSP au fost nevoiți să respecte toate formalitățile și să întocmească toate actele necesare pentru plasarea acestor persoane în carantină.

Nemulțumiți de aceste reguli, cât și de durata îndelungată de așteptare la vamă, românii au luat cu asalt medicii DSP aflați la frontiere, aducându-le injurii și manifestând reacții agresive asupra lor.

Mulți dintre cetățeni nu sunt de acord cu carantinarea

Pentru a face față acestui val de nemulțumiri, medicii povestesc că este nevoie permanentă de intervenția jandarmilor. De asemenea, aceștia au dezvăluit că această atmosferă tensionată este specifică fiecărui an, în luna decembrie, atunci când mașinile formează cozi kilometrice, iar oamenii își pierd răbdarea.

Șeful DSP Arad, Horea Timiş a explicat că cele mai multe astfel de reacții vin din partea persoanelor care nu respectă legea și află că vor fi carantinați.

„Se întâmplă mai ales la triaj, când se cer documente şi se face decizia de carantinare, mulţi dintre cetăţenii noştri nu sunt de acord cu decizia carantinării, cu regulile actuale şi de multe ori se manifestă şi ostil faţă de cadrele medicale.

Dar avem suportul jandarmilor, poliţiştilor de la frontieră şi nu au fost situaţii care au scăpat de sub control, dar a fost acea presiune asupra medicilor”, a transmis acesta, potrivit Antena3.

Cine sunt persoanele care reacționează violent

Întrebat de frecvența acestor tensiuni de la vamă, acesta susține că au loc foarte des, reprezentând deja o normalitate în această perioadă.

„Da, este zilnic pe fiecare tură, nu sunt lucruri izolate, este şi o normalitate să spun, deja. Dar facem faţă, e momentul de vârf înainte de sărbători.

În general, cei care reacţionează aşa sunt persoane nevaccinate care nu sunt de acord cu vaccinarea şi nici cu condiţiile restrictive care se impun persoanelor care intră în România.De multe ori, ei nu ştiu de reguli şi nu sunt de acord cu regulile”, a concluzionat acesta.

Potrivit medicului, în această perioadă extrem de aglomerată a fost nevoie de suplimentarea numărului de jandarmi, pentru a reuși să țină în frâu mulțimea. Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis un mesaj către cetățenii care se întorc în România, prin intermediul căruia îi roagă pe aceștia să se poarte respectuos cu autoritățile și să respecte cu conștiinciozitate restricțiile anti-Covid-19.