12 ian. 2021 | 09:16

Medicii din România, în alertă. Sindromul post-Covid care face ravagii în rândul copiilor. Ce se întâmplă în spitale

Sănătate
Medicii din România, în alertă. Sindromul post-Covid care face ravagii în rândul copiilor. Ce se întâmplă în spitale
Sindromul PIMPS, tot mai frecvent în rândul copiilor Sursă poză: canal3.md

Medicii trag un semnal de alarmă cu privirea exploziei de cazuri Covid-19 în rândul copiilor. Potrivit specialiștilor, această creștere alarmantă poate avea legătură cu socializarea din timpul sărbătorilor de iarnă. Din păcate, un fenomen îngrijorător îi face pe medici să fie reticenți cu privire la formele ușoare de Covid-19 care se manifestau la începutul pandemiei.

Un număr mare de copii dezvoltă complicații după infectarea cu Covid-19

Medicii de la Spitalul “Victor Gomoiu” din Capitală atrag atenția vizavi de sindromul inflamator multisistem, PIMPS. Un număr tot mai mare de copii ajung să aibă complicații în urma infectării cu noul coronavirus. Deși s-a insistat asupra faptului că acest virus este inofensiv în rândul celor mici, se pare că lucrurile încep să se schimbe, apărând complicații.

Spitalul “Victor Gomoiu” este spital suport Covid, fiind ocupat încă de la începutul pandemiei, cu excepția a două săptămâni. Cadrele medicale de aici avertizează părinții că numărul infecțiilor este în creștere, spitalul fiind plin în acest moment.

Dacă cel mai mic pacient are 12 zile, cel mai mare are 17 ani și o mare problemă de sănătate. Adolescentul s-a reinfectat a doua oară și prezintă complicații în urma contactării virusului.

“Contagiozitatea e mai mare, oamenii au început să aibă contact mai mult unii cu alții. După sărbători, cred că au început să se întâlnească mai mult, a fost Moș Crăciun, se simte”, a transmis un cadru medical, potrivit Digi24.

Mihai s-a reinfectat a doua oară

Mihai are 17 ani și se află pentru a doua oară internat în spital. El se confruntă și cu o boală autoimună, ceea ce influențează și mai tare starea de sănătate. Mama sa, asistentă medicală în secția Covid, își îngrijește de două luni băiatul bolnav și speră într-o vindecare rapidă și fără repercursiuni.

„Este o boală imprevizibilă, acum pari să fii bine, după care apar recăderi, iar la el cred că acest lucru s-a produs.

Am constatat acasă a doua zi că îi lipseau gustul și mirosul și i-am menționat acest lucru doamnei doctor, au apărut și niște dureri foarte puternice în zona sternului.

Atunci doamna doctor s-a gândit să-i repete testul și s-a repozitivat”, povestește mama, pentru Digi24.

Medicii de la Spitalul „Victor Gomoiu” au declarat că au tratat de la începutul epidemiei și până în prezent, aproximativ 50 de copii cu Covid-1919 și alți 50 cu sindrom post-Covid.

În ciuda faptului că mulți copii dezvoltă forme ușoare ale infecției, unii dintre aceștia ajung să dezvolte după câteva luni sindromul inflamator PIMS, o reacție inflamatorie puternică. Acesta constă în faptul că organele se inflamează în urma expunerii la infecții virale, ajungând să facă complicații care le pun în pericol viața.

„La ora actuală, avem cazuri de sindrom multisistemic inflamator pediatric internate în spital. Sunt mult mai multe decât ne-am așteptat”, a transmis un medic de la „Victor Gomoiu”.

Cum îi putem feri pe copii de infecția cu Covid-19

Medicii de la Spitalul “Victor Gomoiu” au explicat că după perioada sărbătorilor, numărul cazurilor de Covid-19 în rândul copiilor a crescut exponential. Aceștia sfătuiesc părinții să respecte regulile esențiale de igienă, evitând să expună copiii la un contact direct cu surse Covid.

“Părintele care are în grijă copilul să nu aibă contacte cu prea multe persoane; spălat frecvent; să nu pupe copiii pe mâini, pe față – întâlnesc foarte des dorința de a-i pupa și noi avem virusul și bacterii în cavitatea bucală și transmitem mai departe; să poarte masca în jurul copiilor, mai ales în cazul nou-născuților”, a spus medicul Claudina Cobzariu, potrivit Digi24.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro