Medicii din nordul României sunt în alertă. Mai multe cazuri de difterie au fost confirmate în Ucraina
Autoritățile din nordul României sunt în alertă, după ce în Ucraina au fost semnalate mai multe cazuri de difterie, în apropiere de granița cu țara noastră. Medicii au primit recomandări speciale cu privire la diagnosticarea corectă a pacienților, în condițiile în care ultimele cazuri de difterie din România u fost semnalate în urmă cu 40 de ani.
Mai multe cazuri de difterie au fost semnalate în Ucraina, în apropiere de granița cu România
„Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a fost informată de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile în data de 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la granița de nord a României. În contextul în care acoperirea vaccinală pentru bolile difterie, tetanos și tuse convulsivă raportată de județele de la granița cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie și unităților sanitare, cu privire la necesitatea acordării unei atenții deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator.
CNCSBT a recomandat îmbunătățirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanțierilor, copii și adolescenți, nevaccinați sau vaccinați incomplet”, se arată într-un comunicat emis de directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu.
Difteria este o boală contagioasă, cu o evoluție extrem de gravă, dar care poate fi controlată prin dozele de vaccin administrate în primii ani de viață. Difteria afecteaza mai ales copiii și se transmite pe cale aeriană apropiată (saliva); ea poate fi transmisă de către un bolnav sau de către un purtător sănătos. Boala a dispărut din țările occidentale datorită vaccinării sistematice, dar persistă în țările în curs de dezvoltare și reprezintă întotdeauna un risc serios pentru călătorul nevaccinat.