Miercuri dimineața, la sediul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, au avut loc percheziții sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cu sprijinul forțelor Direcției Generale Anticorupție (DGA). Anchetatorii au ridicat suspiciuni privind implicarea unor medici și anesteziști în acțiuni ilegale. Ce plângeri au existat?
Investigația anchetatorilor DGA și a procurorilor Parchetului Tribunalului București se concentrează pe suspiciuni privind faptul că, mai mulți medici, inclusiv anesteziști, ar fi primit mită în schimbul efecturării unor tratamente și operații medicale.
Ancheta a fost inițiată din preocuparea pentru combaterea corupției în sistemul medical și se concentrează asupra unor cadre medicale din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din București.
Controalele au survenit după ce, miercuri dimineață, DNA a efectuat percheziții la Administrația Spitalelor din București, iar conducerea Spitalului Colentina a fost implicată într-un caz de presupusă corupție.
Mai exact, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Cristian Plută, a fost acuzat că ar fi primit o sumă de 20.000 de euro drept mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, pentru numirea acestuia în funcție, cu ajutorul intervențiilor la Primărie.
Un caz care a ridicat suspiciuni a avut loc în 2021, atunci când managerul Institutului ”Marius Nasta” a sesizat autoritățile în legătură cu un cadru medical care ar fi luat mită pentru o operație. Astăzi, anchetatorii au descins în birouri și cabinetele medicale.
Informația privind perchezițiile din cadrul Institutului „Marius Nasta” a fost confirmată de managerul Beatrice Mahler, care a menționat că „este o cercetare în curs”, iar detaliile le va da Parchetul.
Cristian Plută, director adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), a fost acuzat oficial de DNA că ar fi primit o sumă de bani pentru a interveni pentru numirea managerului Spitalului Colentina.
Potrivit anchetatorilor, Cristian Plută ar fi primit 20.000 de euro pentru a influența procesul de numire al lui George Mirel Cristescu în funcția de manager, un act clar de corupție în domeniul Sănătății.
Din păcate, acest caz reprezintă doar unul dintre multele exemple în care funcționari și profesioniști din sistemul medical sunt implicați în acte de corupție, astfel că ofițerii anticorupție sunt deciși să continue perchezițiile în cât mai multe unități medicale.
Viceprimarul Capitalei a apreciat aceste acțiuni de combatere a corupției, afirmând că toți cei vinovați trebuie să plătească pentru acțiunile ilegale.
„Aşteptăm să vedem despre ce e vorba. Am văzut doar în presă informaţia şi nu am idee despre ce e vorba. Dar, bineînţeles, sunt foarte fericit că DNA lucrează. Nimeni nu e mai presus de lege şi dacă există informaţii şi probleme este foarte bine că se acţionează, e un lucru perfect normal”, a declarat Tomescu, luni, pentru Agerpres.