Medicii de familie nu-și pot face treaba: ce s-a întâmplat cu sistemul informatic

Autor: Puiu Alexandru - 08:00, 12 iun. 2019

Întregul flux de lucru al medicilor de familie se bazează pe un sistem informatic care nu a funcționat niciodată în condiții optime. Situația actuală este însă mai gravă ca niciodată.

Dacă ești un om bolnav în România, acest anunț din partea Societății Naționale de Medicina Familiei ar trebuie să te sperie. După toate indiciile, sistemul informatic, care este fundamental activității medicilor, se află în colaps total. Oficialii insistuției vin la înaintare cu un apel pentru rezolvarea problemelor informatic și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare al sistemului.

Din păcate pentru ei, este puțin probabil ca situația să se îmbunătățească în viitorul apropiat și, ca să nu se îmbolnăvească de nervi, valul de migrație către țări civilizate va continua pentru medici. Nu de alta, dar în fiecare zi, mii de medici de familie care încearcă să-și facă datoria sunt pur și simplu copleșiți de numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul informatic. Întreaga interacțiune cu platforma a devenit un chin zilnic, o sursă de nervi și presiune insuportabilă, iar această este opinia SNMF, nu a câtorva medici supărați.

„Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relaţia dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurator (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi beneficiar (pacientul român) funcţionează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcţionează. Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele. Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situaţii se răsfrâng în primul rând asupra pacienţilor prin prelungirea timpului de aşteptare”, se arată în comunicatul emis de Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Încercând să explice gravitatea situației actuale, aceiași oficiali SNMF au clasificat difuncționalitățile sistemului ca fiind ”insurmontabile” pentru medicul de familie, atât la nivel birocratic, cât și în comunicarea cu pacientul.

„De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, reţetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situaţii în care pe o perioadă de 3 zile sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore. Mulţi dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei, medicii de familie încearcă şi dacă au noroc reuşesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS. Sistemul informatic a funcţionat de nota 0,33”, susţin medicii de familie.

Raportul de mai sus vine după aproximativ o lună de la începerea unei monitorizări interne a sistemului informatic. Procesul a început pe 10 mai. „Practic, medicii au acordat zilnic note funcţionării sistemului. Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbuşit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare”, a concluzionat SNMF.

Sursa: AGERPRES
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI