Un medicament de care mulți români depind va dispărea din farmaciile din România început cu data de 31 iulie. Nu se va mai găsi în nicio farmacie. De ce, aflați în rândurile următoare.
Medicamentul OZEMPIC va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie, din motive comerciale. Este vorba despre toate cele trei concentraţii – 0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg, dar și cele sub formă de soluție injectabilă în stilou injector preumplut.
DAPP a informat că, după data de 1 august 2024, Semaglutida va fi disponibilă persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, doar la recomandarea medicului și în forma de comprimate orale.
„Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) şi sub formă de soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024.
Conform prevederilor legale, medicamentul OZEMPIC, nu va mai fi comercializat în România după această dată”, a transmis Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.
Producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în momentul de față tratament cu forma orală.
Agenția a pus accent pe faptul că va respecta cu strictețe acest angajament, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra pacienților care depind de aceste medicamente.
Mai multe medicamente vor fi retrase deoarece nu au fost testate după toate standardele de conformitate europene. Șapte din acestea sunt în farmaciile din România, iar în scurt timp vor dispărea. Este vorba despre următoarele:
„În realitate, dintre acestea avem doar 7 produse care sunt efectiv în piață. Două fără prescripție: un antiinflamator, un antidiareic, pentru care există alternative suficiente în piață.
Și celelalte cinci produse, care sunt medicamente care se eliberează cu prescripție medicală, două dintre ele sunt utilizate în oncologie, câte două concentrații diferite și cel de-al cincilea pentru disfuncție erectilă masculină”, a declarat Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.