Medicament împotriva COVID-19, testat în România. Când se va pune pe piață

România a primit OK-ul OMS pentru testarea unui medicament împotriva COVID-19

Un medicament pentru a trata boala survenită în urma infectării cu COVID-19, ar putea fi disponibil în farmacii în câteva luni, iar țara noastră va lua parte la testarea acestei metode de tratament, este anunțul făcut de Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie şi reprezentantul României la OMS.

Medicament împotriva coronavirus, testat la noi

Medicamentul împotriva COVID-19 este produs de o companie americană, iar la primele teste a avut rezultate încurajatoare. Acesta va fi testat și în România în câteva săptămâni.

„Am făcut demersuri la biroul OMS pentru Europa şi mă bucur că am reuşit să includem şi România, probabil Institutul Matei Balş, pe lista centrelor unde se va face studiul clinic de faza 3 pentru acest medicament. Studiul va înrola mai mulţi pacienţi din mai multe ţări, alături de alte produse, astfel încât la sfârşitul lui să existe suficiente argumente pentru autoritatea americană, FDA, să poată da aprobarea de producţie şi punere pe piaţă. În câteva luni cred că acest medicament va fi disponibil”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Acesta a adăugat că la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” vor fi testate în paralel patru scheme de tratament împotriva virusului mortal.

Când intră România în scenariul 4

Cel mai probabil, țara noastră va trece la scenariul 4 la începutul săptămânii viitoare, când numărul de 2000 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 va fi depășit, anunță reputatul medic. Atunci, noi acte normative necesare gestionării crizei medicale vor fi adoptate.

Prof. dr. Alexandru Rafila
Prof. dr. Alexandru Rafila

„La începutul săptămânii viitoare cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie,  pentru că deja aveam 1500 de cazuri, dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri ne apropiem de 2000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice”, a preconizat preşedintele Societăţii de Microbiologie.

Chestionat cu privire la momentul în care România va trece la următoriu scenariu privind numărul de bolnavi confirmați, acesta a declarat că „probabil că luni sau marţi”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI