Tensiunea creată de amenințarea valului patru al pandemiei atinge cote maxime în rândul medicilor, care sunt disperați de ceea ce ar putea urma. Din păcate, persoanele infectate cu tulpina Delta încep să-și facă apariția în spitale, iar numărul de internări devine îngrijorător. Cu puțin timp în urmă, un medic al Spitalului „Sf. Pantelimon”, din București trage un semnal de alarmă pentru cetățeni.
Lipsa receptivității față de vaccinarea anti-Covid-19 începe să-și spună cuvântul, astfel că numărul pacienților infectați cu tulpina Delta se mărește, iar medicii trag semnale de alarmă disperate.
Fiorela Mitoiu, medic- şef UPU la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București a explicat, în urmă cu puțin timp, care este situația în spitale în această perioadă. Potrivit specialistului, nu mai este mult până când coșmarul trăit în valurile anterioare ale pandemiei se va repeta.
„În Unitatea de Primiri Urgențe au început deja să apară primele cazuri confirmate chiar cu Delta. În momentul de față, camera de gardă are cam 200-300 de prezentări. La 200-300 de prezentări zilnic, în momentul în care vor apărea pacienții COVID-pozitivi, care trebuiesc izolați de restul, va fi din nou măcel”, a transmis aceasta, potrivit Digi24.
Până în acest moment, în România există 125 de cazuri cu tulpina Delta, la care se adaugă șase decese, toate în cazul persoanelor nevaccinate.
Avertismentul privind pericolul tulpinii Delta, care se răspândește rapid din Europa, pare să fie ignorat atât de românii sănătoși, cât și de cei cu boli cronice, cărora le e frică să se vaccineze, în ciuda riscurilor uriașe.
“Din ceea ce constatăm, nici acum nu sunt foarte mulți vaccinați printre pacienții cronici. Majoritatea sunt nevaccinați. Chiar am făcut un mini-sondaj în ultima gardă și cred că un singur pacient era vaccinat”, a explicat Nicoleta Mansour, medic primar de urgență la Spitalul Universitar de Urgență București.
Medicii trag semnale de alarmă tot mai disperate privind lipsa de reacție a cetățenilor în contextul în care valul patru al pandemiei își face apariția încet, dar sigur și în România. Un alt medic ATI susține că, în acest moment, în țara noastră, multe categorii vulnerabile sunt neimunizate, fiind principalele ținte ale virusului nemilos.
„Bolnavii cronici sunt nevaccinați, bolnavii vârstnici. Sunt foarte multe categorii care sunt nevaccinate la ora actuală. Persoane vulnerabile, care au riscul să facă forme severe de boală” – confirmă și Elena Voinea, medic-șef la ATI Sf. Pantelimon, potrivit sursei citate.