Medicul Roxana Hotoboc este originară din Gorj și a ales să-și exercite activitatea în cadrul unuia dintre cele mai mari spitale din Marea Britanie. În ciuda faptului că recunoaște anumite îmbunătățiri aduse sistemului medical românesc, aceasta subliniază nesiguranța zilei de mâine într-un spital de stat din România.
Medicul Roxana Hotoboc lucrează în cadrul Departamentului de Urgenţe din cadrul Spitalului „St. Thomas“ din Londra, acolo unde a primit de două ori distincția pentru cel mai bun angajat al spitalului, în ciuda concurenței acerbe formată dintr-o echipă de profesioniști care numără nu mai puțin de 17.000 de angajați. Specialistul susține că sistemul de sănătate din România are de suferit din cauza lipsei de interes a celor care se află la putere, astfel că nevoile cetățenilor sunt lăsate pe ultimul loc:
„Dotarea spitalelor ţine de politic, de ministrul Sănătăţii, de managerii de spitale. Este foarte greu să spun dacă va fi bine. Din ce am văzut, sunt şi oameni serioşi printre ei, dar nu pot să spun despre toţi. Nu toţi au interesul sănătăţii publice“, a precizat doctorul.
Medicul gorjean își exprimă îngrijorarea față de evenimentele nefirești care au loc în spitalele românești, dând exemplul incendiilor care au loc în secții de Terapie Intensivă, în saloane pentru copii, dar nu doar atât. Din nefericire, în ciuda întregului mix politic, niciun reprezentant nu poate asigura că viața pacienților din spitale românești se afla în afara oricărui pericol, astfel că oamenii se tem să se mai interneze în spital, pentru că nu garantează că vor mai ieși în viață.
„Când vezi că ia foc într-o parte şi apoi în cealaltă parte, că mor oameni din cauza lipsei de oxigen, asta nu e bine şi nu ar trebui să se întâmple. Nu ştiu unde este sursa problemei, mai ales că la conducerea ministerului au venit oameni de la toate partidele. Ce s-a schimbat în bine? Este sigur un om că intră într-un salon şi iese viu?”, a continuat aceasta.
Medicul Roxana Hotoboc a povestit condițiile care au determinat-o să părăsească țara pentru a lucra într-un spital din Marea Britanie. Aceasta îi sfătuiește pe tinerii medici să meargă acolo unde consideră că le este mai bine, însă subliniază că lucrurile din sistemul medical s-au schimbat în bine în ultimii ani.
„Trebuie să-şi aleagă drumul pe care-l consideră cel mai potrivit pentru ei. Nu le spun nici să stea în ţară, dar nici să plece. Eu nu ştiu cum va fi în spitalele din România. Este clar că este mai bine de cum era atunci când am plecat eu, din toate punctele de vedere – salariile au crescut incomparabil faţă de cum erau când am ales să plec în Marea Britanie“, a povestit aceasta.
Medicul a povestit puțin din culisele serviivilor medicale englezești, mărturisind că în Marea Britanie, pacientul este pus pe primul plan, medicii și tot personalul medical oferindu-i toată atenția și empatia pe care le merită persoanele în suferință.
„Există un cod de conduită. Acolo nu este permis să nu fii respectuos sau calm cu pacienţii şi trebuie să arăţi compasiune faţă de boala pe care o au – face parte din educaţie şi aşa sunt formaţi. Nu contează că sunt prost dispuşi, că-i doare capul sau că au avut vreo supărare acasă.
Când vin la serviciu, toţi trebuie să fie respectuoşi, să zâmbească, să fie calmi şi foarte compasionali cu pacienţii. Pacientul este primordial şi poate depune plângere dacă nu-i place cum te porţi, cum i-ai vorbit sau cum l-ai consultat“, a povestit Roxana Hotoboc, potrivit adevarul.ro.