Pandemia de Covid-19 a dat peste cap întreaga omenire, în frunte cu cele mai performante sisteme sanitare. Numărul uriaș de cazuri grave au luat cu asalt spitalele din întreaga lume, lăsându-i pe medici, de multe ori, epuizați și depășiți de situație. Cu toate acestea, „eroii în halat alb” au rămas în linia întâi, reușind să-și depășească limitele și să salveze milioane de oameni. Medicul pneumolog, Marius Balea, a menționat câteva dintre cele mai grave probleme cu care pacienții săi se confruntă.
Din păcate pentru medici și pacienți, noul coronavirus a ridicat multe semne de întrebare, având în vedere că nimeni nu s-a mai confruntat cu acest virus până acum, iar informațiile despre modul în care acționează sunt prea puține.
Cu toate acestea, datorită numărului mare de pacienți și de cazuri întâlnite, medicii și cercetătorii au reușit să mai strângă informații care să ajute la dezvoltarea altor studii.
De exemplu, medicul Marius Balea a explicat la rubrica „Sfat de sănătate”, de la Antena3, ce se întâmplă cu persoanele ai căror plămâni au fost afectați în urma infecției cu Covid-19.
În mod surprinzător, există situații în care pacienții asimptomatici, cei care nici nu au știut de prezența virusului în organism, să afle că plămânii lor au suferit schimbări îngrijorătoare.
De asemenea, medicul atrage atenția asupra persoanelor care se internează în stare gravă la Terapie Intensivă. Potrivit acestuia, procentul pacienților care reușesc să învingă boala este mic, de aproximativ 40-50%.
„Din cazurile de la ATI, din bolnavii COVID-19 cu afectare pulmonară destul de gravă, 40-50% dintre ei au reuşit să plece acasă. Totuşi, odată afectaţi plămânii de această boală, sunt şanse mari ca ei să-şi revină, depinde de cât de severă e afectarea. Există şi cazuri asimptomatice care au afectare pulmonară” a spus medicul.
Modul în care evoluează starea de sănătate a pacienților infectați cu Covid-19 reprezintă o enigmă și pentru medici, dar și pentru cetățeni. Nu sunt puține cazurile în care pacienți cu cormobidități și vârste înaintate s-au vindecat, iar alte persoane mai tinere și fără probleme de sănătate au fost răpuse de virus.
“Nu se ştie de ce unii cu afectare 75% au evoluţie proastă şi alţii au evoluţie bună şi pleacă acasă. Vârsta cu siguranţă contează în cazul lor, la fel şi bolile asociate. Dar au fost situaţii şi de un fel, şi de altul”, a explicat dr. Balea, potrivit Antena3.
Cu privire la persoanele care fumează, medicul dezvăluie că nu sunt afectate în mod special, însă există posibilitatea ca odată cu vârsta și posibilele afecțiuni ale plămânilor, contactarea virusului să favorizeze o formă mai gravă a bolii.
„Dacă ai deja o boală pulmonară, riscul să faci o formă mai gravă este mult mai mare. Şi fumatul se asociază cu boli pulmonare, mai ales după vârsta de 50 de ani”, a atras atenţia dr. Marius Balea.