09 ian. 2023 | 13:12

Medic epidemiolog, avertisment pentru români privind pericolul reprezentat de Kraken, cea mai infecțioasă tulpină de Covid-19

Sănătate
Medic epidemiolog, avertisment pentru români privind pericolul reprezentat de Kraken, cea mai infecțioasă tulpină de Covid-19
Pacienți nternați cu Covid-19 Sursă foto: Julien Mattia / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Cea mai nouă tulpină de Covid-19 a făcut deja ravagii în SUA și Asia, după ce numărul cazurilor a explodat. Din păcate, răspândirea sa și pe celelalte continente este iminentă, astfel că și Europa se confruntă deja cu suficiente cazuri generate de tulpina XBB.1.5. În urmă cu puțin timp, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a transmis un mesaj prin care a dorit să avertizeze cetățenii cu privire la riscurile care pot exista în urma contactării ultimei subvariante SARS-CoV-2, denumită şi Kraken.

Ce șanse sunt să ajungă în România

Potrivit medicilor epidemiologi, ultima tulpină apărută este cea mai contagioasă, astfel că în străinătate, cazurile de Covid-19 au umplut din nou spitalele, generând în anumite locuri noi restricții anti-Covid-19. Din păcate, în această perioadă, cazurile de Covid-19 coincid cu îmbolnăvirile de gripă și viroză, astfel încât, misiunea medicilor este cu atât mai dificilă.

În ciuda gradului mare de contagiozitate, medicii au transmis că formele de îmbolnăvire nu sunt foarte grave, spre deosebire de formele anterioare de Sars-CoV-2. Medicul Emilian Popovici a transmis că, mai devreme sau mai târziu, această subvariantă va ajunge și în România.

„Deocamdată, informaţiile disponibile vin din SUA, există o perspectivă teoretică ce probabil va deveni şi practică, de răspândire a acestei subvariante în Europa şi bineînţeles că la un moment dat şi la noi.

A fost acea perspectivă cu varianta BQ11 de endemizare şi s-a discutat atunci de endemizare, pentru că această subvariantă a apărut, nu a ridicat probleme deosebite, a fost o creştere lentă, nu a atins nivelul atins la BA 5 sau la subvariantele anterioare, pentru ca, în ultima lună de zile, să apară aceasă subvariantă, XBB1.5, care a dublat numărul de infecţii în fiecare săptămână în ultimele patru săptămâni şi a ajuns să deţină întâietatea în zona de nord-vest a SUA cu un procent de 75% din cazuri şi în total în America cu un procent de 45% din cazuri’, a transmis vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Cum acționează noua tulpină de Covid-19

Potrivit specialistului, în tot amalgamul de informații îngrijorătoare vizavi de ultima tulpină apărută, există și o parte bună. Mai exact, este vorba despre numărul cazurilor generate de noua tupină, care nu depășește numărul de îmbolnăviri ale subvariantelor precedente.

Cu toate acestea, în cazul subvariantei Kraken, medicul epidemiolog amintește de o mutație apărută la un aminoacid care îi permite să pătrundă mai uşor în celule, ceea ce face ca infecțiozitatea să fie mai ridicată.

„Asta înseamnă că este foarte transmisibilă. Vestea care este cumva mai bună este că, cu toate aceste infecţii, până la momentul de faţă nu s-a observat o modificare semnificativă a numărului de spitalizări şi nici a formelor grave înregistrate, se va vedea cum va evolua în continuare.

Cert este că infectează un număr mare de persoane şi asta în mod deosebit datorită unei mutaţii apărute la un aminoacid care îi permite să pătrundă mai uşor în celule”, a explicat Prof. Dr. Emilian Popovici.

 

Parteneri
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Urmează noi zile libere pentru bugetari. Hotelierii se pregătesc deja
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
Noua regulă din magazinele din România. Decizia care va fi obligatorie prin lege
Capital.ro
Cuvântul care poate da o nouă întorsătură vieții tale: ”Trebuie doar să îl pui înainte de orice afirmație!”
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
PRIMUL mesaj al lui FLORIN PIERSIC: ”Sunt VIU...”
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro