Medic despre dezastrul de la ATI: „Mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută”

Medic despre dezastrul de la ATI: „Mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută”
Mortalitatea de la ATI, în creștere

Situația epidemiologică actuală a adus în atenție numeroase puncte de analiză. Cu un număr de cazuri ridicat și spitale arhipline, cu secții de Terapie Intensivă ajunse la sufocare, medicii emit semnale de alarmă. Un medic de la ATI a vorbit recent despre dezastrul din această secție, care susține că mortalitatea în Terapie Intensivă se apropie de un procent de 58 – 59 la sută. Situația este una îngrijorătoare, în contextul în care aglomerarea din cadrul ATI face ca numărul de medici disponibil nu poate să facă față cazurilor de infectări grave.

Medic ATI despre mortalitatea din secțiile de Terapie Intensivă

România este grav afectat de valul patru al pandemiei, care a dus la un număr extrem de ridicat de infectări și decese, precum și cazuri grave, care necesită îngrijire medicală în secțiile de Terapie Intensivă. Un medic ATI, din cadrul unui spital important care se luptă cu Covid-19, a vorbit despre dezastrul din secțiile de Terapie Intensivă, în contextul în care tot mai multe persoane necesită internare, în timp ce personalul rămâne în deficit numeric.

Medicul Șerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti, a vorbit despre situația dezastruoasă din unitățile sanitare din țară și a atras atenția asupra unui aspect important. Mortalitatea din secțiile ATI este de 58-59 la sută în contextul creșterilor accelerate ale cazurilor de Covid-19. Potrivit specialistului, fiecare medic de la Terapie Intensivă îngrijește de patru ori mai mulți bolnavi decât este normal.

Noi ştiam de anul trecut că atunci când o să avem peste 1.300-1.400 de pacienţi COVID în Terapiile Intensive, calitatea îngrijirilor medicale şi promptitudinea cu care sunt aplicate se va diminua.

„Eficienţa asistentelor scade cu 40 la sută pentru că sunt supraîncărcate”

La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România, e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal.

Iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40 la sută pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate.

„Mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută”

Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50 la sută, a crescut spre 50 la sută la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută.

Asta în condiţiile în care în toată lumea mortalitatea în ATI variază între 25 şi 90 la sută, a declarat Şerban Bubenek, în cadrul unei conferințe de presă susținute cu ocazia Maratonului Vaccinării din Capitală.

Soluția rămâne vaccinare anti-Covid

Medicul specialist consideră că deocamdată situația este una greu de controlat. Din păcate, lupta împotriva pandemiei, spune Șerban Bubenek, nu se poate câștiga în secțiile ATI sau UPU, ori în spital, ci păstrând distanța socială și vaccinând populația anti-Covid.

Pe de altă parte, specialistul susține că pacienții Covid-19 ar putea beneficia de antivirale începând cu luna noiembrie, însă acestea nu se vor găsi cu ușurință pentru tratament.

O veste bună ar putea fi faptul că şi în România sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să apară noi antivirale care să fie destinate pacienţilor cu forme medii şi chiar severe, dar această terapie viitoare, ca şi anticorpii monoclonali, nu va fi într-un număr atât de mare încât să se poată lua de la colţul străzii şi să se poată administra fără supraveghere medicală.

Deci în continuare vaccinarea va rămâne principala metodă prin care încercăm să scădem mortalitatea celor care vaccinaţi fiind se vor infecta, a declarat medicul Şerban Bubenek.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI