VIDEO Un film despre violența în școli cu Medeea Marinescu, viral pe internet. „Vă simțiți fără apărare”

VIDEO Un film despre violența în școli cu Medeea Marinescu, viral pe internet. „Vă simțiți fără apărare”

Un scurtmetraj în care actrița Medeea Marinescu joacă rolul unei profesoare atrage, din nou, atenția asupra violenței din școli. Clipul este realizat de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iași și are deja câteva sute de mii de vizualizări.

În filmul de un sfert de oră, Medeea Marinescu interpretează rolul profesoarei de română Diana Miron, care ajunge să demisioneze după ce a fost hărțuită de o elevă din clasa în care predă și de mama acesteia. Totul, ca urmare a unui conflict între eleva respectivă și o altă colegă, confruntare filmată de colegi cu telefoanele mobile.

Directorul o cheamă pe profesoară la raport, aceasta îi spune că nu mai rezistă și că se gândește să renunțe. Directorul îi spune că mai multe nu poate să facă, că legea nu îl ajută.

După ce își scrie demisia și după ce are coșmaruri cu întâmplările de la școală, profesoara primește un mesaj pe telefon de la elevi, prin care o roagă să nu îi lase, chiar dacă îi este greu. Iar aceasta lasă de înțeles că merge în continuare la școală și că renunță până la urmă la demisie.

Medeea Marinescu și violența din școli

Filmul se dorește o lecție despre relațiile elevi-profesori și despre situațiile dificile pe care le au de gestionat ambele părți. Este, însă, și o lecție despre umilință și despre acte de violență tolerate în școala românească. Filmul realizat de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iași a fost publicat cu mottoul #Fără apărare.

Lansarea a avut loc în timp ce ministrul Educației lucrează la o lege a statutului cadrelor didactice. Sindicaliștii insistă ca toți cei care vin la catedră, educatori, profesori, învățători, să aibă statut de funcționar public, situație în care ar fi mai bine protejați iar interesele cadrelor didactice mai bine reprezentate. Potrivit publicației online EduPedu.ro, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu se opune acestei variante.

Mesaj emoționant rostit de Medeea Marinescu în filmul #Fără apărare

Clipul se încheie cu următorul mesaj  „Acest film este dedicat profesorilor din România” iar actrița Medeea Marinescu se adesează celor care urmăresc montajul:

Te-ai făcut mare, dar și tu ai fost cândva copil. Și te jucai în curtea școlii, mai ții minte? Mai ții minte prima ta uniformă? Mai ții minte cum te-ai chinuit să faci primul a mic de mână? Sau cum te-ai murdărit de culori la primul tău desen. Cum ai împărțit primul pachețel de mâncare cu cineva din clasă? Mai ții minte ce emoții ai avut când i-ai dus doamnei învățătoare primul buchet de flori? Sau când ți-a spus că „e bine”, mai ții minte?

Azi ce vrei să-și amintească fiecare copil? Ce vede el? Copii bătuți de alți copii, live-uri pe Facebook cu profesori umiliți, agresați, elevi stigmatizați pentru că au știut să rezolve o problemă la matematică, copii singuri, profesori obosiți și frică, multă frică. Pentru că da, și profesorilor le e frică. Iar frica, frica ucide! Astăzi vă simțiți în școli fără apărare. În școală nimeni nu trebuie să învețe ce este frica.