Materialele donate de România Republicii Moldova, cumpărate direct de la firma Ministerului Sănătății. Cum și-au atribuit licitația
Ministerul Sănătății a anunțat vineri, 1 mai, o licitație al cărui termen de depunere a ofertelor a fost luni, ora 16:00, deturnând astfel o procedură de achiziție publică către propria companie, Unifarm. Unifarm avea stocuri, întrucât, de la începutul epidemiei de coronavirus, a cumpărat scump, prin intermediari materiale de proastă calitate, refuzate de spitale.
Materialele donate de România Republicii Moldova, cumpărate direct de la firma Ministerului Sănătății. Cum și-au atribuit licitația
Ministerul Sănătății a lansat o licitație în care a copiat în caietul de sarcini din prezentarea altor firme, scrie libertatea.ro. Una dintre firmele favorizate este chiar Unifarm, compania Ministerului Sănătății, care nu putea vinde produsele către spitale, pentru că au fost cumpărate scump.
Surse din piață susțin că destinatarul licitației derulate de vineri la ora 15:00 până luni la ora 16:00 este chiar Unifarm. Asupra licitației a existat suspiciunea unor câștigători dinainte stabiliți. ”Ne grăbim pentru că trebuie să donăm celor din Republica Moldova. Să vedem cine câștigă licitația”, a spus Ludovic Orban explicând graba licitației.
Licitația a fost aranjată
Sursele din piață au susținut că licitația a fost ”aranjată” pentru Unifarm. Lotul de dezinfectanți, unde un biochimist arăta că totul este neconform, nu s-a adjudecat. Într-un final, Unifarm a câștigat trei dintre cele patru categorii de produse licitate.
Ministerul Sănătății a anunțat, marți, câștigătorii licitației, doar două dintre cele patru contracte fiind atribuite. Astfel, contractul pentru achiziția de medicamente a fost încheiat cu Unifarm, având o valoare de 1.792.535 lei, în vreme ce firma Stimpex S.A. va primi 249.287 lei pentru a livra izolete cu presiune negativă.
Termen foarte scurt pentru ofertanți
Pe de altă parte, achiziția de echipamente de protecție și cea de substanțe dezinfectante au fost anulate de minister, din același motiv: “a fost depusă o singură ofertă declarată neconformă.” Tot marți, pe 5 mai, ministerul a inițiat o a doua procedură de acyiyiționare de echipamente și dezinfectanți, lăsând ofertanților termen să răspundă până a doua zi, la ora 10.00, mai puțin de 24 de ore.
Criteriul de atribuire a fost, potrivit anunțului, “raport termenul de livrare cel mai scurt și prețul cel mai scăzut.”. Un specialist declara că standardele impuse în cazul lotului de antiseptice și dezinfectanți incluse în licitația derulată de minister între 1 și 4 mai au favorizat compania Unifarm. “Este același aranjament, mai multe produse într-un lot și doar unul dintre ofertanți le va avea pe ambele”, spunea specialistul, referindu-se la faptul că au fost incluse în același lot atât dezinfectanții, cât și antisepticele.
Nu s-a mai ținut cont de nici un standard european nici de conformitate a dezinfectanților, nici de achiziție publică. Premierul Ludovic Orban și ministrul Nelu Tătaru, astăzi, au asistat la plecare camioanelor cu produse medicale către Republica Moldova.