Din 2022, toate mașinile vândute pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să fie dotate cu anumite măsuri de siguranță. Cine nu respectă regulile, nu va primi omologare.
Toate mașinile noi vândute în blocul comunitar, începând din 2022, vor fi dotate cu dispozitive care nu permit depășirea vitezei legale. Practic, șoferii nu vor mai putea depăși limita legală, pentru că sistemul nu le va da voie.
Mașinile trebuie, de asemenea, să fie echipate cu sisteme care să asigurea siguranța șoferilor, scrie The Guardian.
Aceste măsuri de siguranță sunt parte dintr-un pachet obligatoriu. Mașinile vândute după 2022 vor trebui să aibă frână automată de urgență, dar și aparate electronice de înregistrat date.
În cazul mașinilor mari, precum camioanele, acestea trebuie construite în așa fel încât șoferul să aibă o cât mai mare vizibilitate. Fiind vehicule înalte, șoferul trebuie să fie capabil să vadă cicliștii și pietonii.
Pentru autoturisme, camionete, camioane şi autobuze vor fi obligatorii sisteme care să avertizeze șoferul dacă a adormit la volan sau dacă e distras de altceva. Asta înseamnă că utilizarea telefonului la volan ar putea fi urmată de un semnal de avertisment.
Vehiculele vor fi echipate și cu sisteme inteligente în cazul mersului în marşarier. Vor fi montate camere video și senzori, care să-l avertizeze pe șofer în cazul în care riscă să lovească un obiect sau o persoană.
Propunerile aparțin Comisiei Europene, care și-a propus să sporească siguranța pe străzile și autostrăzile blocului comunitar. Pentru a deveni lege aplicabilă la nivelul întregii Uniunii Europene, aceste măsuri trebuie să fie ratificate și de Parlamentul European.
Publicația britanică The Guardian notează importanța acestei legi. Chiar dacă Marea Britanie are una dintre cele mai scăzute rate a deceselor cauzate de accidente rutiere, măsurile încă nu sunt suficiente. În 2017, 322 de persoane și-au pierdut viața în Marea Britanie.
Cele mai multe accidente au fost cauzate de viteza excesivă.