Măsuri de protecție pe caniculă. Sfaturile care îți pot salva viața
Măsuri de protecție pe caniculă, potrivit experților în supraviețuire. Țara noastră este lovită de caniculă în aceste zile, întrucât meteorologii ANM au emis un cod portocaliu pentru zilele de 29, 30 iunie şi 01 iulie. Ce zone vor fi afectate şi care sunt sfaturile care îți pot salva viața, vezi un pic mai jos.
ANM anunță trei zile de foc în România. Măsuri de protecție pe caniculă
Începând de astăzi și până pe 1 iulie, România se află sub o avertizare de cod portocaliu de caniculă, conform meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie. Astfel, cei care au de umblat în aceste zile, ar trebui să apeleze la câteva măsuri de protecție pe caniculă. Pe parcursul celor trei zile, 29, 30 și 1 iulie, valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul şi local în centrul României.
Temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale acestei perioade în cele 3 zile de caniculă, respectiv 37-38 de grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi unul accentuat. Conform ANM, sunt vizate de Codul portocaliu județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș.
Cum ne protejăm de caniculă
În contextul valului de caniculă emis, pompierii au anunțat o serie de sfaturi utile pe timp de caniculă pentru a avea o vară frumoasă. Cei care au de rezolvat treburi, este recomandat să le rezolve în primele ore ale dimineții sau seara. Trebuie evitat, pe cât posibil, expunerea la soare între orele 11:00 – 18:00.
Hidratați-vă corect, beți zilnic minimum 2 litri de lichide, fără a aștepta senzația de sete. În zilele caniculare se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
Ce mâncăm pe caniculă
- Consumați fructe și legume proaspete;
- Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
- Nu consumați alcool deoarece acesta diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
- Evitați să consumați băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (băuturi răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Măsuri de protecție pe caniculă
- Evitați aglomerațiile;
- Evitați efortul fizic intens în exterior;
- Evitați, pe cât posibil, expunerea la soare;
- Nu lăsați copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
- Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesați-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori este nevoie;
- Purtați haine lejere, colorate deschis, care acoperă o suprafață a corpului cât mai mare;
- Purtați o pălărie cu bordură largă pentru a vă proteja fața și capul;
- Cereți un sfat medicului de familie, la cel mai mic semn de suferință;
- Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
- Persoanele care suferă de afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului;
- Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioade de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător, recomandă pompierii.
Remedii pe caniculă
- Opreste-te din activitate și retrage-te într-un loc răcoros
- Bea apă sau alte lichide reci. Nu consuma alcool, care agravează și mai mult deshidratarea
- Nu relua activitatea intensă decât după câteva ore după ce crampele musculare au dispărut, deoarece continuarea exercițiului fizic poate duce la epuizare sau șoc termic
- Mergi la medic dacă crampele nu au cedat după o oră
De la ce temperatură se consideră caniculă
Canicula este un fenomen meteorologic de încălzire a temperaturii, care apare tot mai frecvent din cauza procesului de încălzire globală. Canicula se manifestă printr-o căldură dogoritoare specifică zilelor calde de vară.
În România, vremea este caracterizată ca fiind caniculară atunci când temperaturile maxime ating sau depășesc 35 de grade Celsius în cursul zilei și se situează în jurul a 20 de grade Celsius sau peste acest prag, pe timpul nopților.
Nu în ultimul rând, ANM anunță că disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.