Măștile medicale de protecție, interzise la export: decizia care afectează întreaga Uniune Europeană

de: Puiu Alexandru
18 03. 2020

Măștile medicale de protecție nu reprezintă un leac minune în cazul bolnavilor de coronavirus, dar sunt foarte importante pentru cadrele medicale. Din acest motiv, au făcut subiectul unei dezbateri la Bruxelles.

Dacă am avea toți măști de protecție și le-am schimba la intervale regulate de timp, am putea preveni răspândirea infecției cu Covid-19, a gripei și a altor infecții respiratorii. Momentan însă, există în continuare probleme legate achiziționarea lor și nici capacitatea de producție nu este suficientă. Din acest motiv, Comisia Europeană a decis să facă un anunț clar referitor la comercializarea măștilor medicale.

Ursula von der Leyen a intervenit cât se poare de serios, de curând, pentru a vorbi despre producția și vânzarea măștilor medicale în Europa. În regim de urgență, s-a luat decizia de a supune exportul de echipamente medicale de protecție în afara pieței europene autorizării prealabile a statelor membre. Cu alte cuvinte, guvernul francez trebuie să emită acum o autorizație prealabilă pentru a exporta în afara Uniunii Europene echipament medical de protecție. Ca referință, francezii erau unii dintre cei mai importanți producători ai măștilor din imaginile alăturate pentru întregul bloc comunitar.

„Trebuie să ne protejăm lucrătorii din domeniul sănătății care se află pe prima linie de apărare împotriva virusului”, a declarat președinta Comisiei. Această măsură excepțională privește nu numai măștile, ci și mănușile, ochelarii, halatele, scuturile pentru nas etc. „Provocările generate de răspândirea Covid-19 justifică urgența acestei acțiuni”, a declarat Phil Hogan, comisarul pentru Comerț. Comisia face toate eforturile pentru a oferi asistență concretă cetățenilor noștri și tuturor celor care au grijă de aceasta”.

Luarea unor măsuri dezorganizate la nivelul local, de către fiecare țară din UE, a îngrijorat oficialii de la Bruxelles. Ei speră ca această criză cu care ne confruntăm în prezent să nu scoată tot egoismul din oameni. „Trebuie să împărtășim acest echipament medical în cadrul Uniunii Europene”, reamintește Ursula von der Leyen. Barierele naționale pentru vânzarea unui astfel de echipament către alte state membre nu sunt bune.

Trebuie să ne ajutăm reciproc. ”Producând mai multe, păstrându-le în cadrul Uniunii Europene, împărţindu-le între noi, ne putem proteja personalul medical, pacienții, şi putem stopa răspândirea virusului”, a concluzionat oficialul