Mașina ta e acoperită de „ploaia înghețată”? Ce trebuie să faci, neapărat

de: Ana Chivu
27 12. 2021

Ce trebuie să faci atunci când mașina ta este acoperită cu ‘ploaie înghețată’? Șoferii trebuie să știe neapărat aceste trucuri care le vor face viața mai ușoară. Cum trebuie să procedezi când vezi acest fenomen? Este foarte ușor.

Trucuri pentru șoferi: ce să faci atunci când mașina e acoperită cu ‘ploaie înghețată’?

Iarna și-a intrat în drepturi în majoritatea zonelor țării, iar în unele județe oamenii au parte de ploi. Greul pică astfel pe șoferii care au parte de fenomenele extreme specifice sezonului rece. Cel mai dificil este dimineața, atunci când te pregătești să pleci la muncă sau la activitățile dorite.

Nu mică e mirarea unora când se uită pe ceas și observă că o să întârzie oriunde și-ar fi propus să meargă din cauza gheții pe care trebuie să o elimine. O vizibilitate bună este în topul grijilor șoferilor. Ploaia înghețată este des întâlnită în România în această perioadă. Concret, este vorba despre ploile de seară și ulterior temperatura scăzută pe parcursul orelor.

În astfel de cazuri, stratul de gheață poate să fie chiar și de 1 centimetru. În această situație, un spray de dezghețat este foarte folositor și la îndemână pentru oricine. Dacă nu îl ai, există și metoda care presupune să pornești motorul și să lași aerul condiționat pornit și dat la maximum pe dezaburire.

Ce mai poți face?

Aici trebuie să apeși și butonul de dezghețare a lunetei. Cei mai bucuroși sunt șoferii care au mașini ce beneficiază de parbriz încălzit. Tot în acest caz poți să te folosești de o pungă în care pui apă cel puțin călduță pe care să o treci în dreptul zonelor unde e nevoie să ai gheața topită.

Vei observa cum căldura te ajută să scapi rapid de pelicula chiar și mai groasă de gheață. Este recomandat să fii pregătit pentru orice eveniment în sezonul rece și să ai automobilul bine echipat pentru gradele de afară. O mai mare atenție pe carosabil este vitală în unele circumstanțe. În modul acesta, poți evita accidente uriașe.

  • Condusul pe timp de iarnă

„Iarna aduce variații meteo mari, iar schimbările de fricțiune cauzate de zăpadă și gheață îi pot surprinde pe șoferii neexperimentați. Vizibilitatea poate fi scăzută, iar mocirla și lapovița au un efect însemnat asupra direcției și distanțelor de frânare ale mașinii.

Oamenii care conduc mai puțin au adesea probleme cu drumuri sau condiții meteo dificile. Șofatul în centrul orașului, blocarea în trafic, parcarea și condusul pe întuneric pot fi înfricoșătoare pentru noii șoferi”, spune șoferul de testare Mika Kuusi de la Nokian Tyres, arată vianor.ro.