Masculin și feminin s-au demodat: O țară europeană optează pentru ”altceva”

de: Puiu Alexandru
18 12. 2018

Era doar o chestiune de timp până când să ai opțiunea să te auto-definești ca fiind de alt gen decât masculin sau feminin. Inevitabilul s-a produs în Germania.

În cazul în care trăiești în Germania, ai cetățenie germană și trebuie să-ți schimbi buletinul sau pașaportul, ai posibilitatea să optezi pentru altceva decât feminin sau masculin, în dreptul sexului. Până și în certificatul de naștere, părinții doritori pot optea pentru un gen non-binar și ai aceeași posibilitate în cazul carnetului de conducere sau a altor documente legale.

Parlamentul nemțesc a adoptat o lege în urmă cu câteva zile care oferă mai multă libertate de exprimare persoanelor care nu se pot numi femei sau bărbați. Conform legii adoptate vineri, 14 decembrie, doritorii pot opta pentru cuvântul ”divers” în dreptul sexului.

Această decizie din partea parlamentului uneia dintre cele mai importante țări europene vine ca urmare a unei decizii a Curții Supreme din teritoriu de mai bine de un an. La momentul respectiv, cel mai important tribunal din Germania a stabilit că ideea de clasificare binară a sexului este discriminatorie și încalcă garanția dreptului la libertate personală.

Soluția găsită de Curtea Supremă la momentul respectiv a fost de a obliga statul german să adopte una din două variante. Prima implica introducerea unei a treia opțiuni pe lângă masculin sau feminin. A doua recomandare era să se renunțe complet la ideea de sex în buleting, pașaport, certificat de naștere sau alte acte.

Conform celor de la New York Times, legea vine însă cu o restricție importantă. După adoptarea ei, nu-ți poți schimba buletinul imediat sau orice alt document, decât dacă ai o confirmare scrisă de la medic menită să ateste fluiditatea ta în materie de gen. În mod previzibil, acest detaliu a iscat critici aprinse din partea organizațiilor care reprezintă drepturile LGBTQ în teritoriu. Aceștia din urmă au afirmat că respectivul certificat medical poate fi la rândul său discriminatoriu.