Pe lângă masculin și feminin, „al treilea sex” a fost legalizat în Europa

Pe lângă masculin și feminin, „al treilea sex” a fost legalizat în Europa

În contextul în care un număr din ce în ce mai mare de persoane nu se mai identifică folosind sexul masculin sau feminin, nemții au legiferat al treilea sex.

Noțiunea de intersexual sau persoană de un al treilea sex s-ar putea să sune foarte ciudat pentru conservatorii extremiști din țara noastră, dar acest concept a început să fie legiferat în mai multe țări europene. Germania a fost prima care a adoptat miercuri, 15 august 2018, un text de lege care legalizează redactarea unui al treilea sex pe certificatele de naștere care sunt emise pe teritoriul țării.

În loc de tradiționalele feminin și masculin, cei care nu se identifică cu acei termeni pot introduce cuvântul „divers” în câmpul de sex din certificatul de naștere. Aceasta este soluția trecută într-un proiect de lege nemțesc ce urmează să fie aprobat de parlament. Este important de reținut că posibilitatea ca votul să fie împotrivă e una foarte mică.

Gestul guvernului german are la bază o decizie a Curții Constituționale din 2017. Conform acelui deznodământ, deputații au avut termen pentru legalizarea unui al treilea sex până la finele acestui an, 2018. „Nimeni nu trebuie să fie discriminat din cauza identităţii sale sexuale”, a declarat ministrul justiţiei Katarina Barley (SPD), menționând că această modernizare a stării civile ar fi trebuit să aibă loc de mult timp.

Cel mai important pas către această schimbare semnificativă a fost făcut în 2013. La momentul respectiv, nemții au decis că, în câmpul de sex din buletin sau pașaport, ai posibilitatea să nu treci nimic. În loc de masculin sau feminin, dacă nu te identifici cu clasificarea binară, există întodeauna alternative democratice la care să apelezi pentru a-ți promova principiile și valoriile.

În Austria și Olanda, al treilea gen sexual va fi legiferat în viitorul apropiat. În Franța însă, mebrii partidelor câștigătoare de la alegeri au impus un termen de cinci zile de la naștere pentru trecerea unui sex binar în câmpul aferent dintr-un certificat de naștere. Conform unui raport mondial al ONU, între 0,05 și 1,7% din populația globală este intersexuală.