Cătălin Măruță și Mihaela Bilic au fost la un pas să se ia la ceartă, în direct la tv. Subiectul care a încins spiritele a fost legat de consumul de conserve. În vreme ce nutriționista a precizat că nu este nimic greșit să consumăm alimente sterilizate, moderatorul tv a avut altă părere și a venit cu argumente contra. Iată schimbul de replici dintre cei doi!
În ediția de marți, 27 februarie, a emisiunii „La Măruță”, Mihaela Bilic a fost invitată și a oferit detalii despre conserve. Medicul a precizat că acestea sunt sănătoase și bune pentru a fi consumate. Pe de altă, Cătălin Măruță a contrazis-o și i-a citit un studiu care scoatea în evidență faptul că acestea nu sunt atât de sănătoase pe cât par.
„Nu că sunt sănătoase conservele, când le-a inventat Louis Pasteur, nu ai nevoie să pui conservanți. Procesul de fierbere împiedică dezvoltarea microorganismelor. Această conservă poartă numele de conservă, dar înăuntru avem legumele, mâncarea fără niciun agent de conservare pentru că prin fierbere se neutralizează agenții patogeni”, a spus Mihaela Bilic.
Prezentatorul tv nu a fost de acord cu explicațiile ei și i-a dat replica, precizând că o conservă are termen de valabilitate chiar și 3 ani.
Cătălin Măruță: „Mihaela, asta e valabilă până în 2027”
„Dar ăsta nu e un lucru rău pentru că e un mediu steril, ea este sterilizată prin fierbere, poate să fie păstrată la temperatura ambiantă, dragile mele gospodine știu de conservele sterilizate prin fierbere care pot să fie consumate și după termenul de expirare. Vorbim de conservele de mazăre, fasole boabe, pește. Ele stau în cămară cu anii. Nu se strică. Este o metodă ieftină și la îndemâna oricui de a păstra lucrurile pe o perioadă lungă”, a mai completat nutriționistul, la PRO TV.
Însă spiritele s-au încins în platoul emisiunii, iar replicile acide au continuat să curgă. Măruță a fost la un pas să răbufnească când a auzit ce spune Mihaela Bilic.
„Mihaela, mă disperi pe mine cu asta?! Tu zici că e bine că iei fierul din conservă?! Nu vreau să te contrazic, tu ai studii medicale, tu ești doctor, tu știi. (…) Vreau să te întreb ceva, eu sunt de acord cu tine că economisim, că nu risipim mâncare, e mai ieftină, că își permite toată lumea. Sunt de acord cu tine. Oamenii sunt încântați și se bucură.
Lasă-mă un pic să te întreb și eu ceva, ca să fie dialog, nu monolog. Cei de la Comisia Europeană spun că e toxică. Sunt nebuni? Prof. univ. dr. Dan Vodnar a zis o chestie, am găsit-o întâmplător, legat de conserve. A zis că de fiecare dată când cineva consumă un produs ambalat este foarte probabil că ingeră cantități mici de bisfenol, un compus utilizat în industria plasticului alimentar și care a fost în atenția autorităților de mulți ani”, a contrazis-o Cătălin Măruță pe aceasta.
„Dar ăsta nu e un lucru rău, pentru că e un mediu steril, ea este sterilizată prin fierbere, poate să fie păstrată la temperatura ambiantă, dragile mele gospodine știu de conservele sterilizate prin fierbere care pot să fie consumate și după termenul de expirare. Vorbim despre conservele de mazăre, fasole boabe, pește. Ele stau în cămară cu anii. Nu se strică. Este o metodă ieftină și la îndemâna oricui de a păstra lucrurile pe o perioadă lungă”, a fost și replica medicului.