În fiecare zi ies la lumină informații șocante despre condițiile inumane din spitalele românești. Mii de români își petrec ultimele momente din viață într-un mod în care nicio ființă nu ar merita. Recent, fiica unei paciente moarte la spitalul din Constanța a făcut public cazul mamei sale, implorând să se facă dreptate.
Familia Paulei Tudor nu își poate reveni din șoc după tragedia petrecută cu cea mai dragă persoană. Femeia, în vârstă de 53 de ani, a fost internată la Spitalul Județean Constanța în urma unui accident vascular cerebral.
După două săptămâni, fiica și soțul pacientei au scos-o pe femeie din spital moartă. Mai mult, aceasta s-a infectat în spital și cu Covid-19. Amalia Tudor, fiica femeii, a povestit că mama sa se plângea deseori că nu primește apă și că moare de sete.
În momentul în care fata le-a rugat pe asistente să-i ofere mamei sale apă, femeile s-au răzbunat pe pacientă și i-au aruncat cu mâncarea pe jos, iar după aceea i-au dat să o mănânce.
Adolescenta susține, de asemenea, că asistentele responsabile cu îngrijirea pacientei nu îi schimbau mama cu zilele, motiv pentru care femeia era plină de răni pe corp.
„Se purtau foarte urât cu mama, degradant, umilitor. Stătea cu orele neschimbată, cu zilele, chiar a făcut şi o infecţie, o alergie pe spate, chiar pe tot corpul pentru că a fost neîngrijită.
De multe ori mă suna şi-mi spunea: Amalia, nu-mi aduc apă, mor de sete şi eu urma să sun la secţie şi să vorbesc direct cu doamnele asistente. Ele s-au revoltat şi au vrut să se răzbune pe ea. Într-o seară i-au aruncat cu mâncarea pe care a primit-o ca s-o mănânce, au aruncat-o pe jos şi după aceea i-au pus-o în faţă”, a declarat tânăra, cu lacrimi în ochi.
Amalia Tudor a făcut publice conversațiile telefonice pe care aceasta le-a purtat cu mama sa din spital. În înregistrarea audio se aude vocea femeii slăbită de puteri, care îi explică fiicei sale ce se petrece.
„Cum îşi permite să-mi arunce cu mâncarea de pe jos pentru că, știi ce a deranjat-o? Că ai sunat tu, mamă, şi le-ai spus să-mi aducă apă. Mi-ardea sufletul şi eu strigam de 4-5 ore că vreau apă”, rostea femeia.
În urma decesului său, expertul legist i-a comunicat familiei starea în care a fost găsită femeia decedată. Potrivit acestuia, pacienta prezenta urme de violență, vânătăi și răni.
„Domnul expert legist ne-a spus că prezenta urme de violenţă, echimoze pe faţă, pe mâini şi pe picioare, dar şi urme de legare la mâini”, a declarat fiica, potrivit Digi24.
Familia pacientei a depus mai multe plângeri la Poliţie, Parchet, DSP şi Colegiul Medicilor. Din păcate, în urma anchetei demarată de DSP Constanța, din punct d evedere medical, tratamentul a fost aplicat corespuzător.
Dramatic este modul în care care tratamentul inuman aplicat în majoritatea spitalelor trece neobservat de toate anchetele autorităților.
Întrebat de cele întâmplate, Tiberiu Tofolean, managerul spitalului, susține că nu știe dacă pacienta ar fi fost legată, în timp ce susține că o astfel de măsură poate salva pacienții de la comiterea unor acțiuni autodistrugătoare
„Decât să se defenestreze, să sară pe geam cineva, cum am mai avut, din păcate, cazuri, cred că este mai bine să o contenţionezi contrar voinţei”, a declarat acesta.
Cu privire la faptul că femeia s-a infectat cu Covid-19 în spital și de această data, managerul consideră acest lucru ca pe un lucru normal, fenomenul fiind des întâlnit și în cazul medicilor.
“Testul a fost negativ. S-a pozitivat ulterior. Să ştiţi că şi medicii s-au pozitivat în spital. este totuşi o epidemie şi o pandemie cu care ne confruntăm”, a adpugat acesta.