Mărturii tulburătoare ale soldaților ucraineni din război: „Aici e iadul pe pământ”

Mărturii tulburătoare ale soldaților ucraineni din război: „Aici e iadul pe pământ”
Soldații ucraineni de pe frontul estic, cu greu își păstrează moralul

Mărturii tulburătoare ale soldaților ucraineni. Informațiile parvenite prin agențiile rusești de presă anunță o nouă victorie repurtată de trupele rusești. Rușii au reușit ocuparea unui nou oraș ucrainean. De cealaltă parte, serviciile secrete ucrainene spun că încă rezistă pe baricade și că numărul soldaților ruși morți crește. Deja războiul informațional a ajuns la un alt nivel, și de-o parte, și de alta. A ajuns din ce în ce mai greu să se discearnă informațiile reale de cele false. Cu toate astea, au apărut mărturii tulburătoare ale soldaților ucraineni din război. Noile mărturii spun că „aici e iadul pe pământ”.

Soldații ucraineni de pe frontul estic, cu greu își păstrează moralul

Zilele acestea se dau lupte grele pe frontul de est ucrainean, iar în haosul bătăliei pentru Barvinkove de pe frontul de est al Ucrainei, totul pare ireal. Dar, după două luni sub focul rusesc pe această linie de front, poate fi greu să menții optimismul. În timp ce soldații au încercat să atenueze asaltul Kremlinului, ofensiva este acum concentrată regiunii Donbas.

„Am venit să ridicăm moralul, să-i vedem pe băieți. Poate le voi cânta ceva. Starea lor de spirit este grozavă. Adică, nu sunt fericiți că sunt aici, desigur.

Dar sunt foarte concentrați și determinați și gata să câștige. De aceea suntem aici, pentru a-i [ajuta] să înțeleagă că totul va fi bine.”, a declarat pentru AFP Sviatoslav Vakarchuk, de 46 de ani, cu chitara în mână.

Deși mulți încearcă să le țină moralul sus soldaților ucraineni, situația din teren este una dramatică. Atât în presa locală, cât și prin agențiile de presă internaționale apar mărturii tulburătoare ale soldaților ucraineni din război. Unii dintre ei nu mai speră la o rezolvare rapidă, având în vedere înaintarea trupelor rusești pe frontul de est. Mulți se rezumă la a spune că „aici e iadul pe pământ”.

Mărturii tulburătoare ale soldaților ucraineni de pe frontul de est

În aceste mărturii tulburătoare, sodații supraviețuitori descriu atrocitățile comise de armata rusă la periferia Kievului, și nu numai. Situat la porțile capitalei, orașul Irpin este un simbol al rezistenței ucrainene la ofensiva rusă.

Aici, locuitorii și soldații ucraineni descriu execuțiile sumare ale mai multor locuitori făcute de trupele rusești, conform relatărilor jurnaliștilor Euronews.

De cealaltă parte, la intrarea în Barvinkove, la aproximativ cinci kilometri de liniile rusești, șase soldați ucraineni țin un punct de control. Ei rămân gata în orice moment să intre în tranșeele  pe care le sapă în fiecare zi cu o lopată.

Tot aici, într-un buncăr ascuns, șase soldați se înghesuie pe palete, încercând să doarmă între turele de gardă. Dar în Donbas, noaptea este chiar mai rea decât ziua. „Aici e iadul pe pământ”, spun cei mai mulți.

Armata rusă alege căderea nopții pentru a-și dezlănțui cea mai puternică putere de foc „pentru război psihologic”, a declarat Ribakova, purtătoarea de cuvânt a brigăzii 93, în timp ce supraveghea scena de pe marginea unui drum. Alții spun că nu renunță la luptă și că vor continua atâta timp, cât va fi necesar:

„Luptăm în condiţii inumane. Este greu să explic acest lucru aici. Am luptat până la capăt. Sarcina era să distrugem inamicul, indiferent de situaţie.

Armata lor a suferit pierderi uriaşe, iar potenţialul lor de atac a fost rasSuntem urmaşii cazacilor, suntem liberi şi curajoşi. Este în sângele nostru. Vom lupta până la capăt.”, spun cei aflați pe front.

Rusia a declarat că dorește să dețină controlul total asupra estului și sudului Ucrainei pentru a crea un coridor către peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014. Izium și Kreminna se numără printre localitățile care au căzut în fața avansului Rusiei, în timp ce forțele ucrainene se concentrează pe supraviețuire.