Mărturia militarilor care i-au executat pe soții Ceaușescu. Momentul în care au tras a fost ales cu grijă

Mărturia militarilor care i-au executat pe soții Ceaușescu. Momentul în care au tras a fost ales cu grijă
Soții Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989, în urma unui proces-fulger, de doar 30 de minute. Militarii care i-au împușcat au oferit informații cu privire la execuția soților Ceaușescu și au susținut că sențința s-ar fi știut încă înainte de finalul procesului. Până și momentul în care au tras focurile de armă a fost ales cu grijă.

Mărturia militarilor care i-au executat pe soții Ceaușescu

Octavian Gheorghiu, Dorin Cârlan și Ionel Boeru sunt militarii care au format plutonul de execuție al soților Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989. Cei trei susțin că li s-a spus clar că urmează să îi împuște pe Elena și Nicolae Ceaușescu.

„Ni s-a spus clar că vor fi judecați și apoi vor fi executați. Nu s-a pus problema de sentință, că-i ducem undeva. Ni s-a arătat înainte și zidul unde urma să-i executăm. Tot generalul Stănculescu ne-a mai spus și câte cartușe să tragem: 30 de cartușe fiecare, deci câte un încărcător”, a mărturisit unul dintre militari.

Sala în care au fost judecați soții Ceaușescu
Sala în care au fost judecați soții Ceaușescu

Soldații au mai spus că după mai mulți ani și-au dat seama că sentința fusese dată înainte de proces și că ei au fost doar niște unelte ale unor oameni care nu au vrut să își păteze mâinile cu sângele soților Ceaușescu. Fostul dicatator și soția lui nu le-au adresat militarilor niciun cuvânt în drumul spre sala de judecată.

Doar 30 de minute a durat procesul, iar aproape de finalul judecății apărătorul soților Ceaușescu a ieșit din sală și le-a spus militarilor că cei doi nu au vrut să declare că sunt nebuni și să scape astfel de pedeapsa cu moartea.

„Am auzit sentința prin ușă: Soții Ceaușescu sunt condamnați la moarte! N-am auzit o reacție diferită ca până atunci. Refuzau să vorbească, spuneau că nu vorbesc decât în fața Marii Adunări Naționale”, a mai spus militarul.

Soții Ceaușescu au fost scoși în curtea unității din Târgoviște și împușcați. Unul dintre soldați a mărturisit că a tras în Ceaușescu imeadiat după ce fostul președinte al României a terminat de rostit: „Istoria mă va răzbuna!”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI