1 Martie reprezintă o zi plină de tradiție și semnificații pentru poporul român. Această zi marchează începutul primăverii în tradiția românească, iar oamenii respectă o serie de superstiții pentru a le merge bine tot anul. În anumite zone din țară, femeile poartă anumite mărțișoare care să le apere de ghinioane. Ce trebuie să facă neapărat în luna martie!
În fiecare an, pe data de 1 Martie, începe oficial primăvara. Totodată, Ziua de 1 martie vine cu multe superstiții pentru români. În luna martie se obișnuiește să se poarte anumite mărțișoare, pentru a vă proteja de energiile negative. În unele zone ale României, femeile agaţă mărţişoarele pe crenguţele cu spini ale măceşilor pentru a le apăra căsnicia și dragostea pentru soț. De asemenea, acest obicei ajută și alungarea farmecelor.
Felicitări de 1 Martie 2024 pentru mama. Cele mai frumoase mesaje cu ocazia Mărțișorului
În Buzău, la galeriile de artă poate fi admirată expoziţia tematică „Poveşti de dragoste din satul buzoian”, organizată în colaborare cu Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău. Tot atunci este celebrat și Mărţişorul, când elevii vor realiza din fire de lână, un şnur împletit în două, în culorile alb şi roşu, specifice lunii martie. Aceste mărțișoare tradiționale au și o puternică semnificație.
„Vom realiza un şnur tradiţional de mărţişor din fir de lână, din 16 kilograme de fir de lână, roşu şi alb. Din acest fir, de 1 martie, de Mărţişor se vor realiza în mai multe zone ale judeţului flash moburi. Firul se poate împleti în două, în trei sau în patru. Cu firul acesta de lână, acesta era mărţişorul tradiţional, firul acesta se va împărţi de mărţişor la buzoieni cu rugămintea de a fi purtat la încheietura mâinii timp de o lună după care, la sfârşitul lunii, la noi la Buzău sunt mai multe tradiţii.
Se taie firul de la mână şi le leagă într-un pom cu flori, într-un trandafir, sau în comuna Odăile se leagă într-un măceş”, a precizat reprezentantul Departamentului Turism al Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Cristina Partal, în cadrul evenimentului desfăşurat la Galeriile de Artă.
În vremurile de demult, Mărţişorul se purta pe toată durata lunii martie, atât cât durează zilele Babelor sau până la Florii. Apoi se scotea și se agăța de crengile unui pom roditor. Unii localnici din comuna Odăile, Buzău, preferă să pună mărţişorul într-un măceş pentru ca spinii să le protejeze dragostea şi să înlăture farmecele din casă.
Ce nu este bine să faci pe 1 Martie 2024. Superstiții de Mărțișor